Γερμανικές αποζημιώσεις: Πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος από την Ένωση Δικηγόρων

τι αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος , πατρινός δικηγόρος βασιλης κυριαζής

Συγκεκριμέναη πρόταση για τροποποίηση της πρώτης παραγράφου του Συντάγματος , για το θέμα της διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων κατέθεσε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις , πρόεδρος του οποίου είναι ο πατρινός δικηγόρος Βασίλης Κυριαζής.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ( Π.Ε.Δ.)  στην συνεδρίασή του στην Αθήνα την 9η Νοεμβρίου 2018,μεταξύ άλλων, αποφάσισε την υποβολή ΠΡΟΤΑΣΗΣ προς τον Πρόεδρο της Βουλής και προς τα εκπροσωπούμενα στην Βουλή κόμματα για την αναθεώρηση της  πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος.     Τον Οκτώβρη του 2014 απόφαση του Συνταγματικού της Ιταλίας έκρινε ότι το προνόμιο ετεροδικίας των κρατών ( εν προκειμένω της Γερμανίας), δηλαδή του εθιμικού κανόνα του διεθνούς δικαίου, που ορίζει ότι ένα κράτος δεν ενάγεται στα Δικαστήρια άλλου κράτους, κάμπτεται σε περιπτώσεις  εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της αθρωπότητας. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι κράτος ( εν προκειμένω η Γερμανία), στρατεύματα του οποίου τέλεσαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραδεκτώς ενάγονται στα δικαστήρια της χώρας στο έδαφος της οποίας  τέλεσαν τα εγκλήματα. Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας άνοιξε-έδειξε ένα ΄΄ δρόμο΄΄ για την εκδίκαση με αγωγές των αξιώσεων ελλήνων ιδιωτών θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής κατά της Γερμανίας και των οικογενειών τους ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων.                                                                                                                                                     Για να ανοίξει αυτός ο ΄΄δρόμος ΄΄ , κατά την πρόταση της Π.Ε.Δ., πρέπει, στα πλαίσια Αναθεώρησης του Συντάγματος, να υπάρξει τροποποίηση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος, με προσθήκη στο τέλος της πρώτης παραγράφου, η οποία προσθήκη παρατίθεται παρακάτω, με συνοπτική αιτιολογία της.

Η πρόταση  της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ  ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ              ( Π.Ε.Δ.) για την τροποποίηση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Η  παράγραφος 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος της Ελλάδας έχει ως εξής:                                                           ΄΄ 1. Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και την θέση τους σε ισχύ  σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου ΄΄.                                                              Η διάταξη αυτή του Ελληνικού Συντάγματος αποδίδει διεθνές έθιμο, το οποίο, όμως, διεθνές έθιμο δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ. Η Ελλάδα εκφράζοντας  αντιρρήσεις για έναν εθιμικό κανόνα και για την εφαρμογή του εθιμικού κανόνα ( δηλαδή μη εφαρμογή του προνομίου της ετεροδικίας σε περιπτώσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατ επίκληση ύπαρξης  διεθνούς εθιμικού κανόνα ) και στην λογική και νομική επιχειρηματολογία του ΄΄επίμονου αντιρρησία ΄΄ , την οποία μόνιμα και σταθερά πρέπει να προτάσσει η Ελλάδα, μπορεί και οφείλει , αφού το διεθνές έθιμο δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ , να  προχωρήσει ,μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σε μία προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, η οποία προσθήκη έχει ως εξής :                                ΄΄Αποκλείονται οι γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ΄΄.

 Στα πλαίσια της Αναθεώρησης του Συντάγματος που έχει ξεκινήσει, ο πρόεδρος του Δ.Σ . της Π.Ε.Δ.  Βασίλης Κυριαζής και ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Παπαγεωργίου την 15η Νοεμβρίου 2018 παρέδωσαν στα γραφεία του  Προέδρου της Βουλής και των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή την παραπάνω από 9-11-2018 ΠΡΟΤΑΣΗ του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., συνοδευόμενη από   αιτιολογία.-

                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ

                                             Ο Πρόεδρος

                                   Βασίλης Κυριαζής

 

Διαβάστε επίσης