Πάτρα: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων σήμερα και αύριο των Φοιτητικών συλλόγων για το Πολυτεχνείο

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας για να ενημερώσουν τον κόσμο για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Παρασκευή 16/11 Εκδήλωση του ΦΣ Αρχιτεκτονικής για την εργασιακή προοπτική του μηχανικού σήμερα, στις 2 μμ.

Εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων: «Τα Πολυτεχνεία της εποχής μας και οι προκλήσεις για το σύγχρονο φοιτητικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα» στις 17:00 στο Παράρτημα.

Σάββατο 17/11 Ανοιχτή συζήτηση/εκδήλωση στη 1μμ για την αναγκαιότητα πανεκπαιδευτικού κινήματος μπροστά στην επίθεση που δέχεται συνολικά η εκπαίδευση με την συμμετοχή φοιτητών, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Πορεία των φοιτητικών συλλόγων από το Παράρτημα στις 18:00 που θα περνάει από το μνημείο του αγωνιστή καθηγητή Ν.Τεμπονέρα.

45 χρόνια μετά, η φλόγα της εξέγερσης καίει ακόμη…

Πρόγραμμα εκδηλώσεων των φοιτητικών συλλόγων στο Παράρτημα 15-16-17 Νοέμβρη
Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων: Αρχιτεκτονική, Φυσικό, Βιολογικό , Φιλολογία

Ο Νοέμβρης ήταν πάντα ένας μήνας ιδιαίτερος. Δεν είναι μόνο οι μνήμες που ξυπνά στον κόσμο που έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, άλλωστε αυτές οι μνήμες κάποτε κλείνουν τον κύκλο τους και παίρνουν τη θέση τους στην Ιστορία. Πολύ περισσότερο είναι το σάλπισμα για εξέγερση, για αντίσταση και πάλη που πάντα βρίσκει νέους εκρηκτικούς δρόμους να έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. «Εδώ Πολυτεχνείο…»

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας
45 χρόνια μετά είναι πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ μια λαϊκή και νεολαιίστική εξέγερση. Η ανάγκη διαρκούς επανανοηματοδότησης του Νοέμβρη είναι κομβική ειδικά φέτος με την ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου προς τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, και με τα σύννεφα του πολέμου που πυκνώνουν διαρκώς στην περιοχή μας.

Η όξυνση των ανταγωνισμών σε Μ. Ανατολή και Βαλκάνια φέρνει πιο κοντά το ζήτημα του πολέμου. Σε αυτό έρχεται να συμβάλλει η όλο και πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της τυχοδιωκτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μιλά για έξοδο απο τα μνημόνια ενόψει και της προεκλογικής περιόδου ενώ η πραγματικότητα είναι οτι η χώρα είναι δεσμευμένη μέχρι και το 2060. Το μεταμνημονιακό παραμύθι δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά μόνο την εγκαθίδρυση ενός ασφυκτικού αντιλαϊκού πλαισίου για τους εργαζόμενους και την νεολαία (μισθοί πείνας, ανεργία, περικοπή συντάξεων κλπ). Η επίθεση αυτή εξειδικεύεται και στον τομέα της εκπαίδευσης με την λεηλασία όλων των βαθμίδων που πλήττει ενιαία φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τομή αποτελεί ο νόμος Γαβρόγλου, το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο και μια σειρά απο διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση (υποχρηματοδότηση, απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων απο τα πτυχία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την διδακτική επάρκεια, συγχωνεύσεις, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, διετή προγράμματα σπουδών κλπ)

Για μια ακόμα χρονιά επομένως τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία»φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ και για αυτό ο φετινός τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου πρέπει να αποτελέσει κόμβο σύγκρουσης και ρήξης μέχρι τέλους με Κυβέρνηση/ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική τους.
Για εμάς, σήμερα ΨΩΜΙ σημαίνει: Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια της κυρίαρχης πολιτικής να φέρει σε πιο δυσμενή θέση τον εργαζόμενο κόσμο και τη νεολαία. Για να μη γίνουμε η γενιά της ανεργίας, των voucher, της επισφάλειας, της μετανάστευσης και της εργασιακής περιπλάνησης. Απέναντι σε όλα αυτά διεκδικούμε αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς για τους εκπαιδευτικούς. Για να ορίζουμε τις ζωές και το μέλλον μας, παλεύουμε για την ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων και κάθε κυβέρνησης που τα υλοποιεί.

Για εμάς, σήμερα ΠΑΙΔΕΙΑ σημαίνει: Ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου, να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια για τις συγχωνεύσεις και το νέο λύκειο. Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά. Δημόσια Δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς φραγμούς. Πάλη ενάντια στο πανεπιστήμιο της αγοράς και την επιχειρηματική του λειτουργία. Καμία σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, κόντρα στην εντατικοποίηση. Το αίτημα για παιδεία στον τόπο μας ζει πρώτα και κύρια στους νικηφόρους αγώνες του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος. Θέλουμε το φοιτητικό κίνημα στο σήμερα να παίξει το ρόλο του πυροκροτητή του ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

Για εμάς, σήμερα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σημαίνει: Να ανατραπεί οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του ασύλου, το άσυλο ανήκει στον λαό και στους αγώνες του.
Αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για να ηττηθούν τα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Αγώνας για να ρίξουμε το φράχτη του Έβρου, ενάντια στα πυρηνικά στον Άραξο. Στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με κάθε δυνατό τρόπο. Απάντηση στην ωμή καταστολή και το φασισμό δίνουμε μέσα από τους μαζικούς και ανυποχώρητους συλλογικούς μας αγώνες. Με μορφές οργάνωσης και πάλης που θα κατοχυρώνουν ελευθερίες για τη νεολαία και το λαό. Σε σύγκρουση και ρήξη με κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, το χρέος και την πολιτική τους, για να ζήσουμε ελεύθερα, για να επιστρέψει η πολιτική στο λαό και να πάρουμε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια μας .

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου υπάρχει και παραμένει και σήμερα επίκαιρο. Την αισιοδοξία και την ελπίδα για την αποφασιστικότητα και το ιστορικό καθήκον του λαού μας την αντλούμε από την ίδια την ιστορία. Καθήκον μας είναι να αναζητήσουμε και εμείς με τη σειρά μας τη θέση μας σε αυτό το ατέλειωτο νήμα των κοινωνικών αγώνων, εξεγέρσεων και επαναστάσεων που το Νοέμβρη του 1973 ξετυλίγονταν από τα αμφιθέατρα του Πολυτεχνείου και της Νομικής, στις σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και έμελε να σφραγίσει για πάντα την ελληνική ιστορία, με το φοιτητικό κίνημα να πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία, διεκδικώντας κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.«ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ '73»
 

Διαβάστε επίσης