Πάτρα: Σμήνος κρατήρων και ένα ναυάγιο «κρύβει» το λιμάνι - Που καταλήγει το ρήγμα της Αγίας Τριάδας - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ

Εντυπωσιακά είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων δοκιμών που έχει πραγματοποιήσει, το τελευταίο διάστημα, η ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο λιμάνι της Πάτρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΤRITON”, σε συνεργασία με την ομάδα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από τις λήψεις έχει καταγραφεί να υπάρχει σμήνος κρατήρων εντός και εκτός της λιμενολεκάνης. Έχει αποτυπωθεί με την μορφή ένος «σκαλοπατιού», η πορεία του ενεργού σεισμικού ρήγματος της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκτείνεται κάτω από το λιμενοβραχίονα.

46271398_205442776916644_4439843217273257984_n.jpg

Από τις ψηφιακές μετρήσεις εντοπίστηκε και η ύπαρξη ενός ναυαγίου, Πρόκειται για μια φορτηγίδα, που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

46308149_287046562152212_2261597278332518400_n.jpg

Τα ευρήματα αυτά, δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, στις 7 Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών της Δυτικής Αχαΐας, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε και το «ΤRITON”.

Όπως τόνισε ο  Καθηγητής θαλάσσιας Γεωλογίας και φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπροσωπος Τεχνικής Επιτροπής Εργου (ΤCM) Γιώργος  Παπαθεοδώρου “Δεν μπορείς να σχεδιάσεις έργα, εάν δεν έχει σοβαρά δεδομένα. Αυτό είναι νομίζω το μεγάλο συμπέρασμα που βγαίνει»,

ΔΕΙΤΕ ΑΠΌ ΤΟ 1:18:12

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "TRITONO"

Tο έργο “TRITON”«Aνάπτυξη εργαλείων διαχείρισης και οδηγιών για την άμεση προστασία της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές που επηρεάζονται από τη θαλάσσια διάβρωση και καθιέρωση κατάλληλων συστημάτων περιβαλλοντικού ελέγχου», έχει συνολικό προϋπολογισμό 858.000 €, χρηματοδοτείται από το Interreg V-A Greece-Italy Πρόγραμμα 2014-2020 και επικεντρώνεται στην αναγκαιότητα μείωσης των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών και στη δημιουργία κατάλληλων συστημάτων περιβαλλοντικού ελέγχου για τη μετρίαση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Με το έργο “TRITON”, θα αναπτυχθεί ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών των Περιφερειών Απουλίας και Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εγκαθιδρυθούν κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης για την λήψη αποφάσεων και στις δύο Περιφέρειες, με σκοπό την προστασία των παράκτιων περιοχών και τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, είτε αυτές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, είτε σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

H ΠΔΕ συμμετέχει με την ίδρυση του Παρατηρητηρίου διάβρωσης των ακτών στην Ελληική πλευρά εγκαθιστώντας με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Πατρών, τον κατάλληλο ωκενανογραφικό και μετεωρολογικό εξοπλισμό στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Το Πανεπιστήμιο παρακολουθεί τα δεδομένα που λαμβάνονται από τον εξοπλισμό, τα επεξεργάζεται και ενημερώνει την Περιφέρεια, σχετικά με την εξέλιξη τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης.  

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου. Οι υπόλοιποι εταίροι από την Ελλάδα είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ. Από την Ιταλία, η Περιφέρεια Απουλίας (επικεφαλής) και το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24μηνη και θα ολοκληρωθεί στις  16 Απριλίου 2020. 

Κύριοι στόχοι του έργου

Η βελτίωση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται για την διαχείριση της παράκτιας ζώνης.

Η μείωση και βελτιστοποίηση των δαπανών διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, με την παραγωγή και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων των ακτογραμμών μέσω της χρήσης διαδικτυακών εργαλείων (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών).

Η υποστήριξη μέτρων για την ευρύτερη ενημέρωση και κατανόηση των προβλημάτων που προκαλούνται λόγω της διάβρωσης των ακτών, με στόχο τον σωστό σχεδιασμό υλοποίησης αποφάσεων ορθολογικής διαχείρισης των ακτών και την δημιουργία κατάλληλων εργαλείων περιβαλλοντικής εκτίμησης κάθε παρέμβασης που προτείνεται από τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Η μεταφορά της γνώσης από το δημόσιο στους τελικούς χρήστες (ωφελούμενους και επενδυτές) για την εξισορρόπηση των επιπτώσεων και των κινδύνων που προκαλεί η παράκτια διάβρωση.

Η αξιολόγηση των υφιστάμενων μεθοδολογιών παρακολούθησης των ακτών και ο σχεδιασμός κατάλληλων εργαλείων εκτίμησης της διακινδύνευσης λόγω διάβρωσης. Για την ενσωμάτωσή τους στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές σχεδιασμού και ανάπτυξης.

Η υποστήριξη των παράκτιων δήμων και των τελικών δικαιούχων στην εύρεση πόρων και την πρόσβασή τους σε διακρατικά προγράμματ

Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

 

 

Διαβάστε επίσης