Η Μισέλ Ομπάμα αποκαλύπτει: «Δεν πίστευα ότι θα εκλεγεί ο Μπαράκ πρόεδρος των ΗΠΑ»

«ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ»

 

Η Μισέλ Ομπάμα αποκάλυψε ότι  δεν πίστευε με τίποτε στην αρχή ότι ο άνδρας της θα μπορούσε να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008.

Αν και τον στήριξε σ’ όλη αυτή την προσπάθεια, στα απομνημονεύματά της με τίτλο “Becoming” που κυκλοφορούν σήμερα, γράφει ότι διακατεχόταν από «οδυνηρές αμφιβολίες»: «Σε τελική ανάλυση ο Μπαράκ ήταν ένας μαύρος στην Αμερική. Δεν πίστευα πραγματικά ότι θα μπορούσε να νικήσει».

Οι φόβοι αυτοί δεν εξαλείφθηκαν ούτε όταν ο άνδρας της έγινε τον Οκτώβριο του 2006 εξώφυλλο στο περιοδικό Time με τον τίτλο : «Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος»

 Η ίδια δεν άντεχε την ιδέα ότι το εκλογικό σώμα θα έδινε στον άντρα της την εντολή να κυβερνήσει τις ΗΠΑ. Κι ο λόγος, όπως, λέει ήταν βαθιά ριζωμένος στη σκοτεινή ιστορία του φυλετικού διαχωρισμού και της δουλείας στη χώρα. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ ένιωθε νευρικότητα ονειρευόμενη τη μικρή πιθανότητα να ηγηθεί κάποια μέρα ένας μαύρος της υπερδύναμης.

«Νομίζω ότι αυτό που έκανα εγώ ήταν αυτό που έκαναν και πολλοί άλλοι μαύροι», είπε σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Good Morning America”. «Φοβόμασταν να ελπίσουμε, γιατί είναι δύσκολο να δεχθείς ότι θα μπορούσες κάποια μέρα να αναλάβεις τα ηνία σε μια χώρα που σε καταπίεζε».

Απόγονος σκλάβου η Μισέλ Ομπάμα είπε ότι η δυσπιστία της ήταν αντανάκλαση της άποψης που είχαν πολλοί ηλικιωμένοι Αφροαμερικανοί. «Οι παππούδες μου έζησαν στην εποχή του φυλετικού διαχωρισμού», τόνισε. «Ο παππούς μου, ο παππούς του ήταν σκλάβος. Οι μνήμες αυτές ήταν υπαρκτές. Δεν πίστευαν ότι ήταν έτοιμη η χώρα. Η στάση μου ήταν μια αντανάκλαση αυτού του σκεπτικισμού».

Στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών και των δύο προεδρικών θητειών ο Μπαράκ κι η Μισέλ Ομπάμα έγιναν αποδέκτες πολλών ρατσιστικών μηνυμάτων και απειλών, όπως η θεωρία συνωμοσίας ότι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε γεννηθεί εκτός της χώρας και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος. Η θεωρία αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 και τρία χρόνια αργότερα άρχισε να την προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, σε μια περίοδο που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατεβεί υποψήφιος πρόεδρος.

Η Μισέλ είπε ότι «δεν θα συγχωρήσει ποτέ» τον Τραμπ που έδωσε φτερά σ’ αυτή τη θεωρία, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της οικογένειάς της.

Πέραν τούτου η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην ρατσιστική ρητορική και τις αμφιβολίες σχετικά με τον πατριωτισμό της, που την πόνεσαν, όπως είπε, απίστευτα.

«Γράφω για εκείνες τις εποχές που υπήρχαν άνθρωποι που με αποκαλούσαν “μαμά” του Ομπάμα. Με κατηγορούσαν ότι δεν αγαπώ τη χώρα μου. Κι εγώ απαντούσα: “μια στιγμή. Δεν είμαι έτσι...”»

Ρεκόρ πωλήσεων αναμένεται να κάνουν τα απομνημονεύματα της Μισέλ Ομπάμα που κυκλοφορούν σήμερα

Τα απομνημονεύματα της Μισέλ Ομπάμα θα κυκλοφορήσουν σε έντυπη και ψηφιακή έκδοση

σε 24 γλώσσες. Οι εκδότες τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση προβλέποντας ότι το βιβλίο θα σαρώσει στις πωλήσεις όχι μόνον εντός των τειχών, αλλά ότι θα σημειώσει παγκόσμια επιτυχία.



Πηγή:  iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης