Εντονη ανησυχία για το «φρένο» ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μπορεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να σφυρίζουν αδιάφορα και να διαβεβαιώνουν ότι δεν τρέχει τίποτα, υιοθετώντας τη λογική της… στρουθοκαμήλου, ωστόσο τα στοιχεία που βλέπουν σε καθημερινή σχεδόν βάση το φως της δημοσιότητας, προκαλούν έντονη ανησυχία.

Αυτή τη φορά είναι οι σύνθετοι δείκτες του ΟΟΣΑ (Composite Leading Indicators) που αναδεικνύουν δύο στοιχεία, την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης  και, δεύτερον, το γεγονός ότι το εντονότερο  «φρένο» καταγράφεται στην Ευρωζώνη. Το στοιχείο που προκαλεί έκπληξη και, βεβαίως, προβληματισμό, είναι ότι  η επιβράδυνση δεν παρατηρείται στην περιφέρεια της ζώνης του ενιαίου νομίσματος αλλά στον σκληρό πυρήνα, ήτοι στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Ειδικά όσον αφορά στον Σεπτέμβριο, η σύγκριση με τον αντίστοιχο  μήνα του 2017 είναι αποκαρδιωτική, καθώς σημειώνεται μείωση 1,11%. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν η Γαλλία «έπεσε» 1,22% και η Γερμανία 1,12%; Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να ερμηνευτούν οι δείκτες, ο ΟΟΣΑ τους συνοδεύει με την επισήμανση "Easing growth momentum", δηλαδή χαλάρωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, που είναι πολύ πιθανό να διαταραχθεί ακόμα περισσότερο αν κλιμακωθεί περαιτέρω η ιταλική κρίση ή καταλήξουν σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις για το Brexit, η Αθήνα καλείται να διαψεύσει τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών ότι το ΑΕΠ δεν θα πιάσει το 2,5%, ούτε καν το 2% που «προβλέπει» η Κομισιόν.

Όπως έχει γράψει το economistas, ένα από τα βασικά στοιχεία προβληματισμού, που εκφράζουν εκπρόσωποι επενδυτικών funds στις επαφές με Έλληνες τεχνοκράτες για το δανειακό πρόγραμμα του 2019, είναι το κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα «πιάσει» τους προσδοκώμενους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε αφενός να διευκολυνθεί η επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων αφετέρου να παραμείνει σε τροχιά αποκλιμάκωσης το δημόσιο χρέος.

Διαβάστε επίσης