Φρανσουά Ολάντ: Το Grexit δεν ήταν μπλόφα το 2015 - Τι είπε στον Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

ο τέως Γάλλος πρόεδρος μιλά στον Αλέξη Παπαχελά για την κρίσιμη περιόδο

Πίσω στο δραματικό καλοκαίρι του 2015, τις ημέρες μετά το δημοψήφισμα και την κρίσιμη πολύωρη διαπραγμάτευση γύρισαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο μεν Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του SPD ανέφερε πως τον Ιούλιο του 2015 αποφάσισε με καθαρό μυαλό, ο δε τέως πρόεδρος της Γαλλίας σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά και την «Καθημερινή της Κυριακής» επισημαίνει πως το Grexit δεν ηταν μπλόφα και αποκαλύπτει τι είπε στον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Τσίπρας: Έτσι πήρα τις αποφάσεις μου το 2015

Μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Ιούλιο του 2015, σημειώνοντας πως αυτό που τον βοήθησε να πάρει δύσκολες αποφάσεις μετέπειτα ήταν ότι εκτίμησε με καθαρό μυαλό τις συνέπειες που θα είχε η όποια επιλογή του στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να υπερασπίζεται.

«Η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού», πρόσθεσε.

«Συνεπώς» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ».

Ανέφερε ότι τυχόν Grexit θα οδηγούσε σε «βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω που θα ξεπερνούσε τις συνέπειες των Μνημονίων.

«Προτιμήσαμε λοιπόν έναν δύσκολο συμβιβασμό», είπε, υποστηρίζοντας ωστόσο πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχασε τον «βασικό προσανατολισμό» του.

Ολάντ: Το Grexit δεν ήταν μπλόφα

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» τονίζει πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν υπαρκτός και δεν ήταν απλά μια μπλόφα.

Παράλληλα, περιγράφει το τηλεφώνημα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Εκεί ο ίδιος του έθεσε ένα δίλημμα.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι υπερήφανος που έπεισε τους Ελληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», σημειώνει ο κ. Ολάντ.

«Εκείνη τη νύχτα τον συγχάρηκα για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Και του είπα: εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με να σε βοηθήσω», πρόσθεσε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: newpost.gr
 

Διαβάστε επίσης