Το ΕΚΑΒ εκπέμπει SOS: Το ίδρυμα Νιάρχος δώρισε 58 οχήματα αλλά ασθενοφόρα δεν υπάρχουν!

Μια… δωρεά δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη στην Υγεία! Η παράφραση της γνωστής παροιμίας περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΕΚΑΒ Αττικής μετά την ενίσχυση του στόλου με 58 ασθενοφόρα χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, παρά την ενίσχυση του στόλου ασθενοφόρων από τη δωρεά του ΙΣΝ η κατάσταση ειδικά στον νομό Αττικής με τη διαθεσιμότητα ασθενοφόρων παραμένει οριακή.

«Εδώ και 2 μήνες δεν υπάρχει κανένα εφεδρικό όχημα. Αρκετά σύγχρονα ασθενοφόρα της δωρεάς παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια δεν έχουν ελαστικά!» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Γιώργος Μαθιόπουλος. Αιτία είναι η απουσία πρόβλεψης για τη συντήρηση κι επισκευή τους μέσω συμβάσεων, εδώ και… 10 μήνες. «Δεν έχει δοθεί λύση με τη συντήρηση-επισκευή μέσω των συμβάσεων καθώς δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ΕΚΑΒ-ΙΣΝ-εταιρίας-αντιπροσωπείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Σωματείο, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στο ΕΚΑΒ της περιφέρειας.

«Η κατανομή των ασθενοφόρων έγινε χωρίς να προβλεφθεί η συντήρηση και η επισκευή τους. Το αποτέλεσμα; Τραγελαφικό! Ασθενοφόρο φεύγει από τον Βόλο και μέσω Λάρισας αλλάζει τακάκια στην Κοζάνη! Για να αλλάξει λάδια από ένα νησί του Αιγαίου πρέπει να έρθει στην Αθήνα. Το κόστος εκτός από οικονομικό είναι και λειτουργικό καθώς τα νέα ασθενοφόρα παραμένουν εκτός κίνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα» περιγράφει το Σωματείο τις συνθήκες που επικρατούν με τη συντήρηση και την επισκευή των οχημάτων.

Την ίδια ώρα, από τα υπόλοιπα διαθέσιμα ασθενοφόρα που χρονολογούνται από το 2004 με εκατομμύρια χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους (όσα έχουν παραμείνει στην Αττική και δεν έχουν παραχωρηθεί σε άλλους οργανισμούς και στην περιφέρεια) ένα-ένα παροπλίζονται, καθώς δεν υπάρχουν λόγω παλαιότητας ανταλλακτικά στις επίσημες αντιπροσωπείες.

Το Σωματείο υπογραμμίζει πως παρά τις επιστολές και τις αναφορές τους, εκ μέρους της διοίκησης δεν υπάρχει σχεδιασμός, και εκτιμά πως η κατάσταση μόνο θα επιδεινώνεται πλέον.  Αναφέρει χαρακτηριστικά πως ενώ το Συνεργείο  Επισκευής Υπηρεσιακών Οχημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ θα μπορούσε να αναλάβει την εκ περιτροπής συντήρηση και να μετριάσει το πρόβλημα, το τεχνικό προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν έχει εκπαιδευτεί στα νέα ασθενοφόρα.

«Καλούμε την διοίκηση του ΕΚΑΒ και τον Αν. Υπουργό Υγείας να σταματήσουν τις αθρόες  ρουσφετολογικές μετακινήσεις Διασωστών από το ΕΚΑΒ Αθήνας καθώς η δύναμη των ασθενοφόρων έχει μειωθεί επικίνδυνα και αυτό έχει επιπτώσεις στην παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας των πολιτών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προασπίσουν το κοινωνικό σύνολο και να αποτρέψουν την επιχειρούμενη σταδιακή αποδόμηση του ΕΚΑΒ» καταλήγει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Διαβάστε επίσης