Ψωμί χωρίς γλουτένη (βασική συνταγή)

Ένα ψωμί που καταρρίπτει το μύθο ότι το ψωμί χωρίς γλουτένη δεν είναι νόστιμο.

Υλικά

400γρ. αλεύρι ζέας
100γρ. αλεύρι κριθαρένιο
1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
1½ φακελάκι μαγιά ξηρή ή 20γρ. νωπή
½ κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξίδι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη και αφήνετε να φουσκώσει για 5 λεπτά περίπου.

Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τα αλεύρια και κρατάτε ένα φλιτζάνι για το τέλος του ζυμώματος. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο και στο τέλος τη διαλυμένη μαγιά. 

Ζυμώνετε καλά για αρκετή ώρα, προσθέτοντας το αλεύρι που φυλάξατε για να γίνει μια λεία, αρκετά μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί και λίγο ακόμα αλεύρι (μίγμα των δύο αλευριών). Βάζετε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ και τη σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνετε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. 

Ζυμώνετε πάλι το ζυμάρι και του δίνετε ένα σχήμα σύμφωνα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.

Λαδώνετε καλά το ταψί και τοποθετείτε το ζυμάρι (επίσης μπορείτε να χωρίσετε το ζυμάρι σε μικρότερα ταψιά ή φόρμες). Σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 με 1,5 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τοποθετείτε ένα μικρό ταψάκι με νερό στο πάτο του φούρνου και τον προθερμαίνετε στους 200oC. Ψήνετε το ψωμί για 30 λεπτά και στη συνέχεια, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 175οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει χρώμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb
 

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι ζέας με άλλα αλεύρια χωρίς γλουτένη όπως σόγιας, χαρουπιού, ρυζιού, πατάτας, σόργου, φαγόπυρου κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι, λιναρόσπορο ή νιφάδες βρόμης και άλλα δημητριακά ή ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε επίσης