Bright Side Study Room: Σωματική νόσος και Συμβουλευτική Παρέμβαση, με την Ιωάννα Τσάκωνα

φιλοποιμενος 45

Το Bright Side Study Room, Φιλοποίμενος 45, συνεχίζει τον κύκλο συναντήσεων Συμβουλευτικής Παρέμβασης σε Καταστάσεις Κρίσης με την Ιωάννα Τσάκωνα, Ψυχολόγο-Υγειονομικό Αξιωματικό ΕΛ.ΑΣ. ,την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 5.30μμ.

O άνθρωπος, ως ένα βιοψυχοκοινωνικό όν, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται, όταν καλείται να διαχειριστεί μια ασθένεια, ως ολότητα, λαμβάνοντας υπόψιν ο κάθε θεραπευτής τόσο τους ιατρικούς όσο και τους ψυχολογικούς-κοινωνικούς παράγοντες στη ζωή του. 

Μια σωματική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας κατάσταση και αντίστροφα, μια ψυχική διαταραχή μπορεί να έχει αντίκτυπο στο σώμα μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων αποτελούν το έκζεμα, τα στομαχικά έλκη, η υψηλή πίεση, οι καρδιοπάθειες, το βρογχικό άσθμα, οι κεφαλαλγίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. 



Η προσαρμογή σε μια χρόνια ασθένεια είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Οι χρόνια ασθενείς πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ο πόνος, σημαντική αδυναμία, αλλαγές και περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες, παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής και φυσικά, να αντιμετωπίζουν νέους φόβους για την εξέλιξη της ασθένειας, για την ίδια τη ζωή και το μέλλον… 

Ιδιαιτέρως έντονες στρεσσογόνες καταστάσεις όπως η διάγνωση, η θεραπεία και η υποτροπή μπορούν να καταβάλλουν ακόμα και τους πιο δυνατούς ανθρώπους. Οι επαγγελματίες υγείας βοηθούν τόσο τον χρονίως πάσχοντα όσο και την οικογένειά του να επανακτήσουν την ελπίδα, να αποδεχθούν τη νόσο και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. 

Οι συνηθέστεροι τρόποι παρέμβασης για την ψυχολογική στήριξη των ασθενών, στους οποίους και θα εστιάσουμε στην επικείμενη συνάντησή μας, στηρίζονται στην πληροφόρηση, την αξιοποίηση της κοινωνικής υποστήριξης και στην εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του στρες με στόχο τη μείωση της δυσφορίας και των επακόλουθων αρνητικών συναισθημάτων καθώς επίσης τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. 

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν σε τεχνικές συμβουλευτικής όπως η ενεργητική ακρόαση, παράφραση, ανακεφαλαίωση, καθρέφτισμα, αντανάκλαση συναισθημάτων και εμπαθητική ικανότητα-ενσυναίσθηση. Τέλος, θα δοθεί υλικό μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις.

Ε-mail επικοινωνίας : [email protected]

Περιορισμένος αριθμός θέσεων – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 

Συμμετοχή: 10 ευρώ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ