Unicef: 1,8 εκατ. παιδιά στην Υεμένη κάτω των 5 ετών σε κατάσταση οξέος υποσιτισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 6.000 ΝΕΚΡΑ

Ο τερματισμός του πολέμου στην Υεμένη δεν θα αρκέσει για να σωθούν τα παιδιά στην πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου που σπαράσσεται από πόλεμο εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.

Αυτό προειδοποίησε σήμερα η Unicef, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να (δημιουργηθεί) ένας κυβερνητικός μηχανισμός που θα επικεντρωθεί στους ανθρώπους και τα παιδιά», δήλωσε ο διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Γκέερτ Καπελέρε.

«Ο τερματισμός του πολέμου δεν αρκεί», υπογράμμισε υπενθυμίζοντας ότι η σύγκρουση απλώς «επιδείνωσε την ήδη κακή κατάσταση (στην Υεμένη) εξαιτίας χρόνων υπανάπτυξης».
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τα 14 εκατομμύρια των Υεμενιτών που απειλούνται από τον λιμό, περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά, επεσήμανε ο ίδιος.

«Σήμερα 1,8 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών βρίσκονται σε κατάσταση οξέος υποσιτισμού», προειδοποίησε ο Καπελέρε.
Περισσότερα από 6.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τον Μάρτιο του 2015 όταν ξεκίνησε η επέμβαση του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στην Υεμένη υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.

«Πρόκειται για αριθμούς που δεν έχουμε μπορέσει να επιβεβαιώσουμε, όμως μπορούμε να πούμε, χωρίς να κινδυνεύουμε να κάνουμε λάθος, ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτεροι», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η σύγκρουση στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 10.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως. Οι ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πενταπλάσιος.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Υεμένης δήλωσε σήμερα έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους σιίτες αντάρτες Χούτι, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Ο ΟΗΕ επεσήμανε την Τρίτη ότι επιθυμεί να ξεκινήσει και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες μέσα σε ένα μήνα, μετά την αποτυχία των προγραμματισμένων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη τον Σεπτέμβριο, στις οποίες δεν συμμετείχαν οι Χούτι.

«Η Δημοκρατία της Υεμένης χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Σε αυτή πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία που έχει στόχο να δημιουργήσει εμπιστοσύνη, κυρίως με την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων και των φυλακισμένων, καθώς και αυτών που έχουν απαχθεί ή έχουν υποστεί αναγκαστική εξαφάνιση».
Οι ΗΠΑ ζήτησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην Υεμένη.

 

Διαβάστε επίσης