Έλληνας ομογενής ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του γκάνγκστερ-πληροφοριοδότη του FBI

Ένας Έλληνας ομογενής είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ο ένας από τους δύο βασικούς υπόπτους για τη δολοφονία του γκάνγκστερ Τζέιμς Μπάλγκερ ο οποίος είχε συνεργαστεί ως πληροφοριοδότης του FBI.

Σύμφωνα με την Boston Globe και τους New York Times πρόκειται για τον Φώτιο "Φρέντι" Γκας, ο οποίος ήταν κρατούμενος στην ίδια φυλακή με τον Μπάλγκερ.

Η δολοφονία του Μπάλγκερ, τον οποίο υποδήθηκε ο Τζόνι Ντεπ στην ταινία με τίτλο «Black Mass» του 2015, έγινε την περασμένη Τρίτη στις φυλακές Μπρούστον Μιλς της δυτικής Βιρτζίνια, μια ημέρα μετά τη μεταγωγή του εκεί.

Ο 51χρονος Γκας είχε καταδικαστεί το 2003 για τη δολοφονία ενός άλλου γκάνγκστερ και άλλου ενός άνδρα για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν πληροφοριοδότες του FBI.

«Ο Φρέντι μισούσε τους "αρουραίους" (σ.σ. ο χαρακτηρισμός στην αργκό για τους πληροφοριοδότες)» δήλωσε στην Boston Globe ο ιδιωτικός ερευνητής Τεντ ΜακΝτονάχ. «Μισούσε και όσους κακοποιούν τις γυναίκες και ο Μπάλγκερ ήταν ένας "αρουραίος" που σκότωνε γυναίκες» πρόσθεσε. Ο ΜακΝτόναχ λέει ότι αν ο Γκας όντως δολοφόνησε τον Μπάλγκερ, η πράξη του αυτή θα ανέβαζε τις μετοχές του στη Μαφία.

Ήταν, άλλωστε, ένας εκτελεστής που τον «πρόδωσε» στην αστυνομία για την εντολή που φέρεται να έδωσε για την εκτέλεση του Αλ Μπρούνο, το 2009, ενώ ο άνθρωπος που τον «προστάτευε» ήταν αυτός που τον κατέδωσε για τη δολοφονία του Γκάρι Βέστερμαν, το 2003. Στην υπόθεση αυτή, μάλιστα, ο πληροφοριοδότης ήταν ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή δολοφονίας, ο Άντονι Αριλότα, γαμπρός του οποίου ήταν ο Βέστερμαν.

Κατά πληροφορίες της Boston Globe ο Γκας δεν αρνήθηκε τον ρόλο του στη δολοφονία του Μπάλγκερ και αρνείται να κατονομάσει συνεργούς.

Ο Φώτιος Γκας και ο πέντε χρόνια μικρότερος αδερφός του, Τάι, ήταν ένα διαβόητο δίδυμο εγκληματιών που είχαν γίνει φόβος και τρόμος στο Γουέστ Σπρίνγκφιλντ στη Μασσαχουσέτη. 

Αν και δεν μπορούσαν να γίνουν μέλη της Μαφίας γιατί ήταν Έλληνες στην καταγωγή, τα αδέρφια Γκας συνεργάζοντας μαζί της γιατί κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί τους.

Βίος και πολιτεία ο Μπάλγκερ

Ο Μπάλγκερ είχε καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2013 σε δις ισόβια και πέντε χρόνια για 11 δολοφονίες- μεταξύ άλλων κατηγοριών που περιελάμβαναν και απάτες.

Ο διαβόητος γκάνγκστερ είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να αποφύγει τη φυλακή. Είχε σκοτώσει πιθανούς μάρτυρες, εκμεταλλεύτηκε διεφθαρμένους αστυνομικούς, ενώ έζησε σαν φυγάς για 16 χρόνια. 

Όπως γράφει το Reuters, όλα τελείωσαν όταν μία πρώην βασίλισσα ομορφιάς της Ισλανδίας έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψή του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου ζούσε με τη σύντροφό του, τον Ιούνιο του 2011.

Ο Μπάλγκερ και η συμμορία του δρούσαν για περισσότερες από δύο δεκαετίας στην περιοχή Ιρλανδών στη νότια Βοστώνη, με μία πλειάδα δραστηριοτήτων, που περιελάμβανε από τοκογλυφία, εκβιασμούς και στοιχήματα, μέχρι διακίνηση ναρκωτικών και δολοφονίες. Μάλιστα, τα έκαναν όλα αυτά με τη σιωπηλή έγκριση πράκτορα του FBI, ο οποίος τους έκανε «πλάτες», αποσιωπώντας τα εγκλήματα του Μπάλγκερ, προκειμένου να παίρνει από αυτόν πληροφορίες για άλλους γκάνγκστερ

Διαβάστε επίσης