Αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για εμπορία ανθρώπων στα "φραουλοχώραφα" της Μανωλάδας

από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη

Στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου μπαίνει η αθωωτική απόφαση για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου.

Πρόκειται για μια κίνηση που, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, έχει ως στόχο την αποκατάσταση της νομολογίας, κυρίως έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφού η αναίρεση δεν αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ποινική μεταχείριση των προσώπων που φέρονται να ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Δεκαεννέα μήνες μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο άναψε το πράσινο φως για αποζημίωση που αγγίζει τις 676.000 συνολικά σε 42 αλλοδαπούς εργάτες της Μανωλάδας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφού μελέτησε το παραπεμπτικό βούλευμα και τις αποφάσεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαστηρίου, έκρινε ότι  υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου και προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το newsbeast.gr στο σκεπτικό του ο εισαγγελικός λειτουργός, μεταξύ άλλων, εκφράζει την πεποίθηση πως στο συγκεκριμένο έγκλημα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις και επισημαίνει ότι η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη. Επιπλέον, ο εισαγγελέας έκρινε πως το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας υπέπεσε σε πλημμέλειες, σε ότι αφορά την ερμηνεία της διάταξης, αθωώνοντας τους κατηγορούμενους.