6 στους 10 Ελληνες πιστεύουν στο... κακό μάτι!

Έρευνα

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew που εξετάζει τη στάση των Ευρωπαίων σε επίμαχα ζητήματα, όπως η κοινωνική αποδοχή των μουσουλμάνων, των Εβραίων, του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, ή της πίστης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από το 2015 έως το 2017 σε 56.000 ενήλικες δείχνουν ότι οι διαφορές σε τέτοια ζητήματα εξαρτώνται από τη χώρα ή ακόμη και την περιοχή. Στη χώρα μας οι Ελληνες είναι πεπεισμένοι για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, δείχνουν αρκετά επιφυλακτικοί για την αποδοχή μουσουλμάνων ως γαμπρών ενώ πιστεύουν και στη μοίρα αλλά και στο κακό μάτι. Αναλυτικά:

Το 89% των Ελλήνων για παράδειγμα είναι πεπεισμένο για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, ακολουθούν οι Ρώσοι με 69%, η Γερμανία βρίσκεται στο 45%, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί (31%), οι Βέλγοι (21%) και οι Ισπανοί (20%).

Oι Ελληνες ταυτίζουν την θρησκεία με την εθνική ταυτότητα. Επτά στους δέκα Ελληνες θεωρούν ότι η θρησκεία είναι βασικό συστατικό της εθνικής ταυτότητας και αντίστοιχα υψηλά ποσοστά καταγράφονται στην Αρμενία, στη Γεωργία και τη Σερβία.

Το 55% δηλώνει ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική στη ζωή του ενώ τρεις στους δέκα Ελληνες λένε ότι προσεύχονται καθημερινά. Επιπλέον το 59% των Ελλήνων πιστεύει στη μοίρα, Πρωτιά καταγράφεται και στα θέματα πίστης όπου το 92% θεωρεί ότι υπάρχει Θεός. Την ίδια ώρα ένα ποσοστό 66% πιστεύει ότι υπάρχει «κακό μάτι». Η αντίληψη αυτή είναι διαδεδομένη και σε άλλες χώρες, καθώς αντίστοιχα ποσοστά συγκεντρώνουν η Λετονία και η Ουκρανία ενώ στο «μάτι» πιστεύουν οι Αρμένιοι (59%), οι Μολδαβοί (57%), οι Ρώσοι (56%) και οι Βούλγαροι (55%).

Χάσμα παρατηρείται μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων. Σουηδοί, Δανοί και Ολλανδοί σε ποσοστό από 86% μέχρι 88% βλέπουν τον γάμο θετικά. Ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία με 77%, η Τσεχία με 65%. Αντίθετα οι Πολωνοί απορρίπτουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τους γάμους ομοφυλόφιλων, οι Ρουμάνοι κατά 76% και οι Ρώσοι κατά 80%.
Σε ερώτηση σχετικά με την αποδοχή ενός μουσουλμάνου από μια χριστιανική οικογένεια μετά από γάμο, το 82% των Νορβηγών απαντά θετικά. Παρόμοιο είναι και το ποσοστό των Σουηδών (80%), των Ολλανδών (88%) και των Βέλγων (77%). Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί απαντούν «ναι» σε ποσοστό γύρω στο 55%. Οι Έλληνες, οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να φανταστούν έναν μουσουλμάνο ως γαμπρό ή νύφη στην οικογένειά τους κατά 33% ενώ οι Τσέχοι μόλις κατά 12%.
Οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες εμφανίζονται πιο ανεκτικοί απέναντι στους Εβραίους. Σχεδόν το 96% των Ολλανδών μπορούν να φανταστούν Εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους, ενώ στη Γερμανία, που ευθύνεται για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης, το ποσοστό βρίσκεται στο 69%. Το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής 37% κατέγραψαν οι ερευνητές στην Βοσνία, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο.