Το απλό κόλπο για να μειώσετε έως και 60% τις θερμίδες του ρυζιού

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο άσπρο ρύζι περιέχει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες, γι’ αυτό και πολλοί προσπαθούν να το αποφύγουν.

Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Κολλέγιο Χημικών Επιστημών στη Σρι Λάνκα αποφάσισαν να κάνουν το νόστιμο αυτό φαγητό, πιο προσιτό και υγιεινό σε όλους, αποκαλύπτοντας ένα απλό κόλπο για την μείωση των θερμίδων.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε λίγο λάδι καρύδας στη διαδικασία του μαγειρέματος και στη συνέχεια να το αφήσετε να κρυώσει για ένα βράδυ, αναφέρει η ιστοσελίδα «Better Homes and Gardens».
Τα δύο αυτά βήματα στη διαδικασία του μαγειρέματος του ρυζιού, ελαχιστοποιούν τις θερμίδες στο πιάτο σας κατά 60%.

Και επειδή η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως, αυτό θα μπορούσε να είναι η λύση που θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε.

Ο λόγος για τον οποίο η προσθήκης μιας ουσίας όπως το λάδι καρύδας λειτουργεί στη μείωση των συνολικών θερμίδων είναι σχετικά απλή: τα μόρια λίπους που βρίσκονται μέσα στο ρύζι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βρασμού, διπλασιάζονται και λειτουργούν ως πεπτικό εμπόδιο.
Σε συνδυασμό με το κρύωμα για 12 ώρες – πράγμα που κάνει τους δεσμούς στο ρύζι να σχηματίζουν ισχυρότερα «ανθεκτικά άμυλα» καθιστώντας δύσκολη την αποδυνάμωση των πεπτικών ενζύμων, λειτουργούν ως ένα φθηνό και χορταστικό πιάτο.

Ο επικεφαλής της ομάδας μελέτης, Sudhair A. James, δήλωσε ότι «η αύξηση των συγκεντρώσεων αμύλου στο ρύζι (RS) ήταν ένας νέος τρόπος προσέγγισης του προβλήματος της παχυσαρκίας».

Αλλά οι γιατροί προειδοποιούν πως το ζέσταμα του ρυζιού μπορεί αν προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα βακτηρίδια, συνιστούν να μην το αφήνετε ποτέ στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα. Επίσης, ποτέ δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε το ρύζι για πάνω από μία φορά.

iefimerida.gr