Διεθνής κατακραυγή για τη σύλληψη Βέλγου δημοσιογράφου στην Σάμο

ο βράδυ της Κυριακής, 21 Οκτωβρίου

Ρεζίλι διεθνώς κινδυνεύει να γίνει η χώρα, με αφορμή την σύλληψη ενός Βέλγου δημοσιογράφου στην Σάμο, το βράδυ της Κυριακής, 21 Οκτωβρίου 2018 κι ενώ έχουν περάσει τρεις μέρες προς την τέταρτη η περιπέτειά του ακόμα δεν έχει λήξει.

Ο δημοσιογράφος κ. Γιαν ντε Ντεκέν (Jan de Deken) συνελήφθη μέσα στο hot spot στο Bαθύ της Σάμου, όπου είχε εισέλθει για τις ανάγκες του ρεπορτάζ του για το προσφυγικό, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, κάτι που ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε.

Η αστυνομία του πήρε όλον τον εξοπλισμό, ο δημοσιογράφος διανυκτέρευσε στο αστυνομικό τμήμα και την επομένη ημέρα (Δευτέρα) οδηγήθηκε με την διαδικασία του αυτοφώρου στην εισαγγελία Σάμου, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απείθεια και για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.

Στην διάρκεια της παραμονής του στο αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να συμμετείχε στην «ανάκριση», υποβάλλοντάς του ερωτήσεις και η διοικήτρια του hot spot, χωρίς ο δημοσιογράφος να γνωρίζει την ιδιότητά της, θεωρώντας την αστυνομικό.

Η αστυνομία της Σάμου εξακολουθεί, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης, να κρατά τον εξοπλισμό του (κάμερα, αποθηκευτικά μέσα κ.λπ.) και δεν του τον αποδίδει, χωρίς – μάλιστα – να παρέχονται ικανοποιητικές δικαιολογίες, εκτός κι αν «ψάχνονται» για νέα «στοιχεία», προκειμένου να του αποδώσουν νέες και βαρύτερες κατηγορίες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα thepressproject.gr η είδηση της σύλληψης του Βέλγου δημοσιογράφου προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), με τον γενικό γραμματέα της, Ρικάρντο Γκουτιέρεζ, να καλεί αρχικά με ανάρτησή του για την απελευθέρωσή του, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε πως παρότι ο δημοσιογράφος έχει απελευθερωθεί, οι αστυνομικές αρχές δεν του έχουν παραδώσει ακόμη την κάμερα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του. Σημειώνεται πως τη σχετική ανάρτηση του Γκουτιέρεζ αναδημοσίευσαν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), καθώς και η Ένωση Δημοσιογράφων Βελγίου (AJP)».

Πηγή: astrapatis.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ