Το «παιχνίδι» πίσω από την κόντρα Νικολόπουλου - Πελετίδη με φόντο τη βίλα του δημάρχου

Tης Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Στην γλώσσα της επικοινωνίας υπάρχει μια αρχή. Εκ των βασικών θα λέγαμε. Η συνεχής ρίψη βελών εναντίον ενός αντιπάλου, σημαίνει εκ πρώτοις αναγνώριση της υπεροχής του. Τον χτυπάς γιατί τον θεωρείς ισχυρό. Και μερικές φορές, αν οι βολές σου δεν είναι σωστές και στοχευμένες, χτυπώντας τον, τον κάνεις πιο δυνατό.

Υπάρχει και άλλη μια αρχή. Η έμφαση σε άλλου είδους μέτρα πέραν του προφανούς δημοκρατικού διαλόγου (όπως για παράδειγμα τα ένδικα μέσα), αφενός μετακινεί την κουβέντα από τη ουσία και την οδηγεί στις εντυπώσεις, αφετέρου κάνει κατά κανόνα συμπαθή αυτόν που δέχεται αυτού του είδους την επίθεση.

Η υπόθεση της βίλας Πελετίδη στα Αραχωβίτικα λοιπόν, (μιας εξ αυτών που εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία), μετά τις συνεχείς επιθέσεις του Νίκου Νικολόπουλου λαμβάνει χαρακτηριστικά επικοινωνιακής μορφής άρα και εκλογικής στόχευσης.

Και κάπου εδώ, ξεκινούν τα ενδιαφέροντα. Και πρώτα από όλα η απορία:  H επίθεση Νικολόπουλου έτσι όπως εξελίσσεται τελικά βλάπτει ή ωφελεί τον δήμαρχο Πατρέων; Βλάπτει ή ωφελεί την διαλεύκανση της υπόθεσης της βίλας για την οποία τον κατηγορούν και η οποία δεν είναι ποινικής, αλλά ηθικής τάξης;

Η αίσθηση που επικρατεί, είναι ότι οι βολές Νικολόπουλου δυναμώνουν, πλέον, τον Κώστα Πελετίδη. Η βίλα είναι ας πούμε η αφορμή. Κανείς δεν ασχολείται πλέον μαζί της. Η κόντρα μεταξύ των δύο είναι η είδηση και εξ αυτής πλέον προκύπτουν δύο ειδών οφέλη για τους μονομάχους.

Το ένα είναι αφενός ότι ο Νίκος Νικολόπουλος έχει εξασφαλίσει μια θέση στην επικαιρότητα, την τοπική και όχι μόνο. Ο συνεχής βομβαρδισμός, με δελτία τύπου, αναρτήσεις και δηλώσεις, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Το άλλο είναι ότι η δημοτική αρχή κάνει χρήση αυτής της επίθεσης για να την στρέψει υπέρ της.

Για αυτό το λόγο και έλαβε απόφαση να τη διαιωνίσει με ανακοινώσεις- απαντήσεις στον κ. Νικολόπουλο, εξίσου εμπρηστικές με αυτές που ο ίδιος απευθύνει, αλλά και με πρωτοβουλίες αναθέρμανσης της κόντρας με τον Νικολόπουλου, ακόμη και με αφορμή εκκλησιαστικού τύπου συναντήσεις και αναφορές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πόλη, ούτε βεβαίως η πρώτη φορά που πρωταγωνιστής τέτοιων επεισοδιακών διενέξεων είναι ο Νίκος Νικολόπουλος και τα αποτελέσματα έχουν άλλο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Θα ήταν ανοησία λοιπόν από την πλευρά της Μαιζώνος να μην το εκμεταλλευτεί αυτό προς όφελός της και να μην δώσει τροφή στον βουλευτή για να οριοθετήσει τον χώρο της και να μεταφέρει και λίγο επιπλέον νερό στον… μύλο του ΚΚΕ.

Η μήνυση που υπέβαλε εναντίον Πελετίδη η Χρυσή Αυγή, ενδυνάμωσε τον δήμαρχο της Πάτρας συσπειρώνοντας γύρω του όλο το δημοκρατικό τόξο από τη μια και δίνοντας τη δυνατότητα στο κόμμα (που πλέον καταγράφει εντυπωσιακές απουσίες στην Πάτρα), να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Έχοντας αυτό το προηγούμενο η δημοτική αρχή ξεκίνησε την εκμετάλλευση της επίθεσης Νικολόπουλου προκειμένου με την βοήθειά του να κατασκευάσει ένα δίπολο τύπου  «αυτοί» και «εμείς» που αποτελεί φίλια τακτική του ΚΚΕ.

Εν αρχή τον έχρισε με ανακοίνωσή της Χρυσαυγίτη και ακολούθως άρχισε να του απαντά στους ίδιους τόνους, μέχρι που φτάσαμε στο επεισόδιο στην Μητρόπολη επ΄ ευκαιρίας της γιορτής του Αγίου Αρτεμίου, με τον διαξιφισμό, σε κοινή θέα,  μεταξύ του αντιδημάρχου κ. Πελεκούδα και του Νίκου Νικολόπουλου να παίρνει τα φώτα από τον άγιο και να τα ρίχνει στις αιχμηρές ανακοινώσεις της πολιτικής.

Μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Πελεκούδας ήταν αυτός που επιτέθηκε πρώτος στον βουλευτή, λέει πολλά.

Εξ΄ου και οι στοχευμένες αιχμές περί θεομπαίχτη.

Με λίγα λόγια το δίπολο αυτό εξυπηρετεί δύο πλευρές, είναι ένα παιχνίδι που και τα δύο μέτωπα γνωρίζουν καλά.

Για αυτό και αναμένεται να το δούμε σε πολλές εκδοχές μέχρι την κάλπη του Μαΐου και σε σπαρταριστές συνέχειες σε ένα παιχνίδι που έχουμε ξαναζήσει που που υπηρετεί οτιδήποτε άλλο, πέραν της ουσίας που θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα και για αυτή την εκλογική αναμέτρηση που αφορά την Πάτρα, τους πολίτες και τα πραγματικά τους προβλήματα.

(7 Μέρες Ενημέρωση)

Διαβάστε επίσης