Στόχοι και παρεμβάσεις για την ανάταξη της οικονομίας μας

του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΒΕΛΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ν.Δ

Είναι βέβαιο ότι η οικονομική κρίση σταδιακά θα παρέλθει. Όμως, θα αφήσει πίσω της, σημαντικά οικονομικά προβλήματα και χρέη, αλλά κυρίως τον κίνδυνο επικράτησης παρακμιακών κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, που δηλητηριάζουν την κοινωνία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επικράτηση ακραίων, συγκρουσιακών, διχαστικών και απλοποιημένων προσεγγίσεων σε σύνθετα προβλήματα, άγονων διαχωριστικών γραμμών και αναχρονιστικών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, νοσηρών κοινωνικών και προσωπικών συμπεριφορών και επιθέσεων. Όλα δε αυτά σε μια στιγμή που η χώρα οφείλει να διανύσει μεγάλη απόσταση σε ακανθώδες έδαφος για να ολοκληρώσει την εξυγίανσή της, σε μια Ευρώπη που αμφισβητείται καθημερινά η συνοχή της και οι θεμελιώδεις αξίες της.

Ως χώρα πρέπει να θέσουμε φιλόδοξους στόχους για την επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις να φτάσουν ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 20%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πάνω από 40% του ΑΕΠ, και οι εισροές ξένων κεφαλαίων πάνω από 5% του ΑΕΠ ετησίως.

Για να επιτευχθούν όμως αυτά απαιτούνται στοχευμένες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις:

Κατ’ αρχήν ένα  πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, αξιοποίηση της μεθόδου των παραχωρήσεων  και της ευρείας εφαρμογής των ΣΔΙΤ στις επενδύσεις κοινωνικών υποδομών και περιφερειακών έργων.

 Να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο φορολογικής έδρας και διαχείρισης των ναυτιλιακών επενδύσεων. Στόχος η μετατροπή της Ελλάδας σε σύγχρονο και ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό και ναυτιλιακό κέντρο.

Κατάργηση των μετρητών σε όλες τις εταιρικές συναλλαγές και υποχρεωτική πληρωμή μισθοδοσιών και ασφαλιστικών εισφορών  μέσω τραπεζικού συστήματος.  Υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές πάνω από € 100 χωρίς χρεώσεις, με επιβάρυνση του δημοσίου για το σχετικό κόστος των τραπεζών.

Να επιλεγούν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στις οποίες θα προαδειοδοτηθούν επιχειρηματικές ζώνες με προκαθορισμένους όρους δόμησης και χρήσης γης και με όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις διαθέσιμες, για εμβληματικά projects και με δεσμευτικούς χρόνους με ρήτρες για έγκριση. Παράλληλα να  θεσπιστούν υπέρ-αποσβέσεις 200% για νέες επενδύσεις επιχειρήσεων και ανάπτυξη ξένων αγορών για εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, πρέπει να είναι δομική, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πάταξη της φοροδιαφυγής, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές με παράλληλη απλοποίηση του συστήματος, με καθιέρωση δύο ή τριών κατά το μέγιστο φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία φορολογικών εσόδων. Επίσης να καθιερωθούν  χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για προσόδους από μερίσματα, τόκους, ενοίκια και κέρδη από δραστηριότητες start-ups,  καινοτόμων πρωτοβουλιών, επενδύσεων σε βιώσιμες εταιρείες υπό αναδιάρθρωση και για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων. Το δε ασφαλιστικό σύστημα , να καταστεί βιώσιμο μέσα από την μετατροπή του, σε κεφαλαιοπητικό και αναδιανεμητικό.

Τέλος οι τράπεζες, πρέπει να  μετασχηματίσουν τη ρευστότητα σε χρηματοδότηση, την αποταμίευση σε επενδύσεις και να ενισχύουν καθημερινά, την οικονομική πορεία, την προοπτική και την ευημερία της χώρας και των πολιτών της.

 

Διαβάστε επίσης