Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό του Λεονάρντο ντα Βίντσι – Τι αποκάλυψε διάσημος επιστήμονας

Ένας ερευνητής υποψιάζεται ότι η κακή ευθυγράμμιση των οφθαλμών βοήθησε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι στη ζωγραφική.

Πρόκειται για τον οφθαλμίατρο, Κρίστοφερ Τάιλερ, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που εξηγεί τη θεωρία του στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Jama Οφθαλμολογίας.

Θα μπορούσε, σύμφωνα με τον Τάιλερ, να μεταβεί σχεδόν στο βλέμμα ενός μονόχρωμου. Λόγω της λεγόμενης διακοπτόμενης εξωτερικής επιδερμίδας, ο Leonardo da Vinci είχε πιθανώς πιο εύκολο χρόνο να σχεδιάσει τρισδιάστατες εικόνες προσώπων και τοπίων.

Ανάλυση έξι πορτρέτων

Για τη διάγνωσή του, ο Τάιλερ ανέλυσε τα μάτια σε έξι πορτρέτα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, όπως και σε δύο γλυπτά, δύο ελαιογραφίες και δύο σχέδια. Ανακάλυψε ότι το ένα μάτι είχε γυρίσει προς τα έξω.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήθελε όλα τα πορτρέτα ενός καλλιτέχνη να αντανακλούσαν την εμφάνισή του. Μεταξύ των αναλυθέντων έργων τέχνης ήταν λοιπόν ο περίφημος "Βιτρούβιος άνθρωπος" σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο καθώς και η πρόσφατα αναγνωρισμένη αναπαράσταση του "Salvator Mundi".

Άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Ρέμπραντ, Έντγκαρ Ντεγκά και ο Πάμπλο Πικάσο ειχαν επίσης διάφορες παραμορφώσεις των ματιών.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ