20000 κεραυνοί από τον "Ορέστη" - Πότε θα "χτυπήσει" τη Δυτική Ελλάδα

ξεκινά απο το ιονιο η κακοκαιρία

Περισσότερους από 20.000 κεραυνούς μέχρι τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας 22/10 έχει καταγράψει το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr γύρω από τον Ορέστη, ο οποίος κινείται μεταξύ νότιας Ιταλίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία ο "Ορέστης" που βρίσκεται στην περιοχή της Σικελίας αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες να κινηθεί αρχικά προς τις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια προς την Ανατολική Μεσόγειο,  προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο Δήμος Πατρέων 

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται ο Ορέστης το πρωί της Δευτέρας στις 10:45 ώρα Ελλάδας καθώς πλησιάζει τη χώρα μας από το Ιόνιο

Μέχρι και το μεσημέρι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο Ιόνιο, ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας σχετικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 7 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις που θα φτάνουν τα 7-8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του "Ορέστη" τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το δεύτερο μισό της.

Την Τρίτη 23/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας  από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις Δυτικές Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Στερεά και κυρίως στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα είναι έντονα και ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση.  Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας επίσης σε εντάσεις τα 7 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του "Ορέστη" τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της.

Την Τετάρτη 24/10 καθώς ο "Ορέστης" θα κινείται προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα.

Τέλος από την Πέμπτη 25/10 ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την περιοχή μας ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο (πτώση έως και 10 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες). Δείτε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών.

Σε επιφυλακή η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας 

Πηγη: meteo.gr

 

Διαβάστε επίσης