Η φροντίδα του εαυτού σας αφού γεννηθεί το μωρό

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ακούγεται σαν αστείο το να φροντίσετε τον εαυτό σας και να βρείτε χρόνο για εσάς αφού γεννήσετε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην βάλετε τον εαυτό σας σε δεύτερη μοίρα, έστω και για μία ώρα μέσα στην ημέρα. Ακόμα και λίγα λεπτά αρκούν για να έχετε υπό έλεγχο τα επίπεδα άγχους, εκνευρισμού και κούρασης λόγω της νέας πραγματικότητας. Αν κάνετε πράγματα για εσάς, προστατεύετε τον εαυτό σας από την πιθανότητα επιλόχειας κατάθλιψης. Αυτά που έχετε να κάνετε είναι απλά και καθημερινά κι εμείς απλά σας υπενθυμίζουμε ότι η ψυχική υγεία χρειάζεται φροντίδα και μικρές στιγμές μέσα στην καθημερινότητα.

Φροντίστε τον εαυτό σας σωματικά. Ξεκουραστείτε, ασκηθείτε σωματικά και τραφείτε σωστά από όλες τις διατροφικές ομάδες.

Βρείτε το σωστό σύστημα υποστήριξης. Τα γκρουπ με μέλη που μοιράζονται κοινές εμπειρίες, όπως οι νέοι γονείς, θα σας κάνει να νιώσετε ότι δεν είστε μόνη αυτήν την περίοδο και ότι υπάρχουν κι άλλοι που νιώθουν ότι κάνουν λάθη.

Αποδεχθείτε και εκφράστε τα αρνητικά συναισθήματά σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να εκνευρίζεστε και να νιώθετε άσχημα όσο προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες με το μωρό σας.

Κάντε περισσότερο focus στα θετικά συναισθήματα. Δείτε την καλή πλευρά των πραγμάτων και ψάξτε για τους τρόπους που σας κάνουν να ηρεμείτε και να χαλαρώνετε πιο εύκολα.

Μην χάνετε το χιούμορ σας. Κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες αλλά αυτοσαρκαστείτε λίγο με την κατάσταση και μην παίρνετε τον εαυτό σας τόσο στα σοβαρά.

Δομήστε τη μέρα σας αλλά χωρίς αυστηρότητα. Αν κάτι δεν πάει βάσει σχεδίου, μην αποδιοργανώνεστε. Θέλοντας και μη, είναι μία περίοδος προσαρμογής και το μωρό βρίσκει τη ρουτίνα του σιγά σιγά.

Κάντε ένα πράγμα τη μέρα που σας ευχαριστεί. Μπορεί να είναι μία μάσκα προσώπου, να φτιάξετε τα νύχια σας, να διαβάσετε λίγες σελίδες από το βιβλίο ή να δείτε ένα επεισόδιο (σύντομης διάρκειας) της αγαπημένης σας σειράς.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βάλετε πρώτα τον εαυτό σας; Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες μεγαλώνουν με το σκεπτικό ότι είναι εγωιστικό να βάλουν πρώτο τον εαυτό τους. Νομίζουν ότι παραγκωνίζουν την υπόλοιπη οικογένεια και υπολογίζουν μόνο τη δική τους συναισθηματική υγεία. Η αλήθεια όμως είναι ότι με το να φροντίζετε για τη συναισθηματική σας υγεία, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στις σχέσεις σας με τους σημαντικούς άλλους.

Πώς θα αλλάξετε τον τρόπου που σκέφτεστε; Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και κλείστε τα μάτια. Πάρτε βαθιές αναπνοές και σε κάθε εκπνοή, επαναλάβετε ‘όταν με φροντίζω, επωφελείται το μωρό μου’. Στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται αστείο ή ανόητο, αλλά με την επανάληψη θα αρχίσετε να το ακούτε πραγματικά.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης