Ποιοι μπαίνουν στη λίστα για το κοινωνικό μέρισμα του 2018

Σχέδιο για τα αναδρομικά των γιατρών

Για το τελευταίο κοινωνικό μέρισμα προετοιμάζεται  η κυβέρνηση το 2018. Από το επόμενο έτος τα όποια υπερπλεονάσματα θα αξιοποιούνται εκ των προτέρων διαγράφοντας την πρακτική των τελευταίων τριών ετών. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

Χωρίς παρεμβάσεις, στο «σενάριο βάσης» το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 4,14% του ΑΕΠ, αλλά μετά την εφαρμογή των «προτιθέμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων» διαμορφώνεται σε 3,56% του ΑΕΠ.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτα στη λίστα των πιθανών δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα βρίσκονται νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες, ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε χθες ότι τα αδύναμα οικονομικά στρώματα δεν θα επωμιστούν την αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, γιατί η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και αναμένεται να κλειδώσουν εντός Νοεμβρίου.

Το μέρισμα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο ώστε η δαπάνη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr είναι έτοιμη να δεχθεί άμεσα αιτήσεις ενώ εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται και η κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών.

Σε αντίθεση με τη δαπάνη καταβολής αναδρομικών για ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς η οποία είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό τα αναδρομικά των γιατρών αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης