Ziya Azazi: Ο εντυπωσιακότερος περιστρεφόμενος Δερβίσης

στο Παλλάς

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi είναι οι πρώτοι παγκοσμίως που ενσωμάτωσαν γυναίκες χορεύτριες τις οποίες θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε σε σύμπραξη με τους παραδοσιακά άντρες Δερβίσηδες στην σκηνή του Παλλάς.

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi μοιράζονται τη σκηνή του θεάτρου Παλλάς με τον κορυφαίο στο είδος του, Ziya Azazi.

Μια πρωτοποριακή συνάντηση που ξεφεύγει από τα αναμενόμενα. Το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει μια σύμπραξη με τον μαγικό κόσμο των μυστικιστικών χορών να αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του.

Η εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη, για όποιους δεν την έχουν ξαναδεί, εμπειρία, εμπλουτίζεται ιδανικά από την παράσταση Dervish in Progress, μια πρωτοποριακή παράσταση που προσέγγισε για πρώτη φορά μια τόσο μυστικιστική κουλτούρα όπως αυτή των Σούφι με μοντέρνα γλώσσα και έκφραση με μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του λεγόμενου Ανατρεπτικού Περιστρεφόμενου Δερβίση, Ziya Azazi.

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi είναι μέλη του αρχαιότερου τάγματος των Σούφι, που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον Τζελαλεντίν Ρούμι.
Ο Ρούμι θεωρήθηκε από πολλούς μελετητές ένας από τους μεγαλύτερους μυστικούς ποιητές του ανθρώπινου γένους ενώ από τους σύγχρονούς του, του δόθηκε το όνομα «Μεβλάνα» που σημαίνει «ο δάσκαλός μας».

Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και η «σεμά», ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του. Οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.

Ο Ziya Azazi γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Τουρκίας, αλλά ζει μόνιμα στην Βιέννη.

Μία ιδέα από το χορό του