Αρνί με σιουφιχτά μακαρόνια

συνταγή

Ένα από τα κλασικά πιάτα της κρητικής κουζίνας, με βραστό αρνί και παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού.

Υλικά

1 κιλό αρνί, σε μερίδες (μαζί και κανένα παϊδάκι)
1½ λίτρο νερό (περίπου)
500γρ. σιουφιχτά μακαρόνια (έτοιμα του εμπορίου)
½ φλιτζάνι στάκα προαιρετικά
ανθότυρο ξερό τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βράζετε το κρέας στο νερό με αλάτι και πιπέρι για 40-60 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε από την κατσαρόλα, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι και το κρατάτε ζεστό στην άκρη.

Στραγγίζετε το ζωμό και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται ακόμα για να έχει η κατσαρόλα περίπου ενάμισι λίτρο ζωμό. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε τα σιουφιχτά και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν το ζωμό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

Σερβίρετε τα σιουφιχτά, τα περιχύνετε με λιωμένη στάκα και τα πασπαλίζετε με ανθότυρο. Τοποθετείτε από μια μερίδα κρέας ή ένα δυο παϊδάκια δίπλα από τα σιουφιχτά.
 

Tips

Εφόσον το αρνάκι που θα χρησιμοποιήσετε έχει πολύ λίπος, μπορείτε να μην περιχύσετε τα ζυμαρικά με στάκα, για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ.

 

Παραλλαγή: Μπορείτε να φτιάξετε τα σιουφιχτά με σκέτο νερό. Τότε θα τα βράσετε όπως αναφέρεται στη συνταγή, αλλά θα τα βγάλετε από το νερό τους σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα και θα τα περιχύσετε με λιωμένη στάκα. Σερβίρετε με τριμμένο ανθότυρο ή άλλο σκληρό τυρί. Επίσης, μπορείτε να συνοδεύσετε τα σιουφιχτά με ψητά παϊδάκια αντί για βραστά.

 

Τα ζυμαρικά στην Κρήτη είναι κυρίως σπιτικά και γίνονται την τελευταία στιγμή λίγο πριν το μαγείρεμά τους. Από τα πιο γνωστά είναι τα σιουφιχτά που παίρνουν τη μορφή τους όταν βουτιούνται τα δάχτυλα μέσα σε μικρά κορδόνια ζύμης έτσι ώστε να μένουν αδειανά στο κέντρο. Συνήθως τα τρώνε απλώς βρασμένα με λιωμένο βούτυρο (στάκα) και πασπαλισμένα με ξυσμένο ανθότυρο. Υπάρχουν όμως και παραλλαγές με βραστό κρέας όπως η παρακάτω συνταγή. Για διευκόλυνση αγοράστε έτοιμα σιουφιχτά του εμπορίου.

Διαβάστε επίσης