Λονδίνο: Στους δρόμους οι Βρετανοί -Ζητούν νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Βρετανοί από τις τέσσερις γωνιές της χώρας σκοπεύουν να διαδηλώσουν σήμερα στο Λονδίνο ζητώντας τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Οι διαδηλωτές, που θα φτάσουν στη βρετανική πρωτεύουσα με περισσότερα από 150 λεωφορεία, θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το κοινοβούλιο, έπειτα από έκκληση του κινήματος People’s Vote.

Στην τελευταία κινητοποίηση αυτού του είδους τον Ιούνιο είχαν συμμετάσχει περίπου 100.000 άνθρωποι και οι διοργανωτές ελπίζουν σήμερα να ξεπεράσουν αυτό τον αριθμό, με «την πιο μεγάλη» και την «πιο θορυβώδη» διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ με στόχο τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Την κινητοποίηση στηρίζει η εφημερίδα The Independent, η διαδικτυακή αίτηση της οποίας υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος έχει υπογραφεί από περίπου 900.000 ανθρώπους.

Το κίνημα People’s Vote έχει προειδοποιήσει ότι «έρχεται κρίση» καθώς οι Βρετανοί βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν την όποια συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο το αίτημα του κινήματος δεν φαίνεται να πείθει τη Μέι, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. Οι πολίτες ψήφισαν» με ποσοστό 52% στις 23 Ιουνίου 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός την Τετάρτη.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι, αν και απομένουν μόλις λίγοι μήνες πριν το Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου 2019, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ είναι τελματωμένες, καθώς προσκρούουν σε ορισμένα ζητήματα.

Η ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τους τελευταίους μήνες, έχοντας πλέον τη στήριξη και πολιτικών προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Μεταξύ των σημερινών ομιλητών είναι ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, καθώς και βουλευτές τόσο των Εργατικών όσο και των Συντηρητικών.