Ηγεσία και Πολιτική

Toυ Παναγιώτη Βαφέα, Οικονομολόγου

« Αναζητώντας τον ιδανικό ηγέτη», αυτός ίσως να ήταν ο τίτλος των ημερών για τις προσπάθειες και συζητήσεις ανεύρεσης προσώπων να ηγηθούν σχημάτων λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων τη χρονιά που έρχεται.

 Σε μια χώρα που στη λέξη «πρόεδρος» γυρίζουν οι μισοί Έλληνες, την ίδια στιγμή στη λέξη «ηγέτης» δύσκολα κάποιος θα αισθανθεί μέσα του έτοιμος ή ικανός να απαντήσει.

 Τι είναι όμως αυτό που σε δεδομένη στιγμή , με δεδομένο πολιτικό τοπίο, με καταγεγραμμένα θέματα που απασχολούν τη κοινωνία και με δεδομένη τη διαθεσιμότητα ανθρώπων να τον ακολουθήσουν , θα τον οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση να αναδειχθεί ηγέτης ; Ενδεχομένως θα βοηθούσε να δούμε πρώτα τι είναι αυτό που δεν θα συνιστούσε δεδομένο για να καταλήξει σε αυτή την απόφαση.

 Αρκεί να είσαι καλός άνθρωπος; Αρκεί να αποτελείς ύστατη λύση για κάποιους ; Αρκεί να το κάνεις από συνήθεια ή επειδή νομίζεις ότι η ενασχόληση σου με τα κοινά σε κάνει και ικανό να ηγηθείς και να εμπνεύσεις; Είναι αρκετό να κάνεις τα αυτονόητα όντας σε θέση εξουσίας και αυτό από μόνο του να σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είσαι ικανός ηγέτης; Η δύναμη που έχεις να κάνεις εξυπηρετήσεις είναι ικανή να σου δώσει πλεονέκτημα και ταυτόχρονα τη ψευδαίσθηση ότι είσαι αρεστός και ικανός; Στη χώρα του δήθεν και του ό,τι δηλώσεις είσαι, όλα τα παραπάνω (δυστυχώς) δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Είναι όμως τα σωστά κριτήρια;

Από την Αρχαία Ελλάδα έως τη σημερινή εποχή έχουν καταγραφεί πολλά από τα χαρακτηριστικά που αποδεδειγμένα έβαλαν τη σφραγίδα του «Ηγέτη» σε ανθρώπους που επιτυχημένα είχαν αυτό το ρόλο. Χωρίς καμία ανάλυση παραθέτω κάποια από αυτά.

Αυτοπεποίθηση, αυτόνομη σκέψη, δημιουργικότητα, δυνατότητα να εμπνεύσεις, να οραματιστείς, να τολμάς, να ρισκάρεις (όχι εκ του ασφαλούς) , αφοσίωση στους ανθρώπους και στο στόχο , να χρησιμοποιείς την εξουσία με σοφία και για το καλό των πολλών, να προβλέπεις, να είσαι θετικός και ελπιδοφόρος , να έχεις γνώσεις και να αγωνίζεσαι να αποκτήσεις περισσότερες, να είσαι ο άνθρωπος που οι άλλοι θα σε σέβονται για αυτό που είσαι και θα σε θαυμάζουν για την αποφασιστικότητα σου και την ειλικρίνεια σου.

 Ένας σύγχρονος ηγέτης χρειάζεται απλά να είναι περήφανος για τη διαδρομή του και να πιστεύει στη δυνατότητα να αλλάξει και να διαμορφώσει τα πράγματα γύρω του.

 Η αυτοδιοίκηση λοιπόν στα πλαίσια της τοπικής πολιτικής σκηνής έχει ανάγκη από ηγέτες με ουσία και περιεχόμενο και όχι από «κομματικούς» και αυτοανακηρυσσόμενους σωτήρες.

Ηγέτης είναι αυτός που οδηγεί τους ανθρώπους εκεί που θέλουν να πάνε. Μεγάλος ηγέτης είναι αυτός που τους οδηγεί εκεί που δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα ήθελαν να πάνε.