Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο έχουν υψηλότερο ρίσκο για τη νόσο Αλτσχάιμερ από τους συνομήλικούς τους που ξεκουράζονται καλά. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ, αλλά οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας (και η επιθυμία για επανάσταση) το κάνουν λίγο δύσκολο. Ωστόσο, μία νέα έρευνα από νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια βρήκε ότι οι έφηβοι που μειώνουν τις ώρες ύπνου ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν προβλήματα για το δρόμο προς την άνοια.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ. Με το να παίζουμε με αυτό το θέμα στην εφηβεία, γίνεται πιο επικίνδυνο από ότι στην ενήλικη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, το περσινό βραβείο Νόμπελ δόθηκε σε δύο επιστήμονες που έδειξαν ότι ο κιρκάδιος ρυθμός προσαρμόζεται από μόνος του στο πρόγραμμα μέρας και νύχτας, ανάλογα με το πού ζούμε. Με το να το αλλάζουμε και να δουλεύουμε τη νύχτα, για παράδειγμα, μπορούμε να προκαλέσουμε σοβαρότερα οργανικά προβλήματα από εκείνα που νομίζαμε παλαιότερα.
Η έρευνα του Δρ. Veasey δείχνει μία σύνδεση με την ασθένεια Αλτσχάιμερ που ακόμα δεν έχει θεραπεία. Χρησιμοποιώντας ένα ποντίκι, η ομάδα είδε ότι τόσο ο σύντομος όσο και η διακοπτόμενος ύπνος οδηγούσαν σε ένα πρόωρο σύνολο μηχανιστικών βλαβών στα ποντίκια του εργαστηρίου.
Πηγή: vita.gr