Με άδεια χέρια έφυγε η ΑΔΕΔΥ από τη συνάντηση με τον Τσακαλώτο

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε «αδικίες» του νόμου Κατρούγκαλου

Με σωρεία αιτημάτων προσήλθαν στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι της δημοσίων υπαλλήλων, αλλά έφυγαν «με άδεια χέρια», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας, μετά την συνάντηση με τον υπουργό κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αν και ζήτησαν επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός απέκλεισε κάθε σκέψη ακόμα και για να δοθεί σαν «έκτακτη» παροχή λέγοντας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, πως ένα τέτοιο μέτρο στοιχίζει 1,6 δις ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από τον «δημοσιονομικό χώρο» που για το 2018 εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησαν να δοθεί τουλάχιστον μία αύξηση στους μισθούς τους, αλλά «ο υπουργός δεν μπήκε καν στη συζήτηση».

Άδικες … οι μη περικοπές!
Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε την ελπίδα να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1-1-2019, αλλά επισήμανε πως εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι έχουν αποδοχές μειωμένες κατά 30%. 

Σύμφωνα με τον κύριο Πάιδα, ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αδικίες μεταξύ των συνταξιούχων και εκτίμησε πως θα περάσουν κάμποσα χρόνια μέχρι να συγκλίνουν οι αποδοχές παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Κερδισμένοι και χαμένοι στα βαρέα

Για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών, για το οποίο είχαν κάνει κατάληψη στο ΥΠΟΙΚ στις 3 Οκτωβρίου, η ΑΔΕΔΥ παρέλαβε σήμερα από τον υπουργό (με καθυστέρηση 4 μηνών) το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής. Ο υπουργός υποστήριξε πως οι αλλαγές αυτές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και ότι πρόκειται για «εξορθολογισμό» και όχι περικοπές, γιατί άλλοι θα χάσουν πχ 75 ευρώ (από 150 που παίρνουν τώρα) , αλλά κάποιοι άλλοι θα τα πάρουν. Ωστόσο η ΑΔΕΔΥ υπολογίζει ότι το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ θα κοπεί μετά τις αλλαγές αυτές στα 140 εκατ. ευρώ. Βαρέα και ανθυγιεινά από 35 έρως και 150 ευρώ το μήνα λαμβάνουν σήμερα 93.000 υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η ΑΔΕΔΥ ζήτησε την ακύρωση της νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020 και επαναφορά του ορίου στα 12.000 ευρώ όπως είχε υποσχεθεί πριν χρόνια ο Πρωθυπουργός, αλλά ο κύριος Τσακαλώτος απάντησε πως η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει και άμεσα και να αναζητήσει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τρόπους διευκόλυνσης για τα «κόκκινα δάνεια» δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης