Το ISIS σχεδίαζε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία

σε μουσικό φεστιβάλ

Μια μεγάλη, θεαματική τρομοκρατική επίθεση από τζιχαντιστές του ISIS σε μουσικό φεστιβάλ στη Γερμανία απέτρεψαν οι διωκτικές Αρχές της χώρας.

Το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» ετοιμαζόταν μάλιστα να στείλει πριν από δύο χρόνια στη Γερμανία τρεις ομάδες τρομοκρατών, που σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, είχαν αλλάξει την εμφάνισή τους με εμφυτεύσεις μαλλιών για να μην αναγνωριστούν.

Λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο είχε εμπλακεί προσωπικά αποκάλυψε ένας Γερμανός οπαδός της τρομοκρατικής οργάνωσης μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung και τα γερμανικά δίκτυα ARD και WDR.

Όπως είπε ο Ογκούζ Γκ, από το Χίλντεσχαϊμ της Κάτω Σαξονίας, που πήγε το 2015 στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS, πληροφορήθηκε τυχαία τα σχέδια για το χτύπημα στη Γερμανία. Το «χαλιφάτο» έψαχνε, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μουσικό φεστιβάλ, ώστε η επίθεση να είναι θεαματική και πολύνεκρη.

Τα σχέδια αυτά επιβεβαίωσε και η γερμανική εισαγγελία. «Πληροφορηθήκαμε το σχέδιο της επίθεσης κι έτσι μπορέσαμε να ξεκινήσουμε την ποινική διαδικασία τον Οκτώβριο του 2016», είπε ο γενικός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ. «Για μας τα δεδομένα της υπόθεσης ήταν πολύ συγκεκριμένα και αξιόπιστα».

Μετά την πτώση του προπυργίου του «Ισλαμικού Κράτους», τη Ράκα, ο Ογκούζ Γκ. Παραδόθηκε και τώρα κρατείται σε κουρδικό στρατόπεδο στη βόρεια Συρία, απ’ όπου παραχώρησε και τη συνέντευξη επειδή όπως είπε έχει μετανιώσει που μπλέχτηκε με τους τζιχαντιστές.

Ο Ογκούζ Γκ. ανέφερε ότι μαζί με την επίσης γερμανίδα γυναίκα του, Μάρτσια Μ. που ασπάστηκε το Ισλάμ, ήταν κάτι σαν στρατολόγοι της τρομοκρατικής οργάνωσης, που είχαν αναλάβει να βρουν στη Γερμανία γυναίκες πρόθυμες να παντρευτούν ισλαμιστές εξτρεμιστές, που θα τους καλούσαν αργότερα στη χώρα και θα τους παρείχαν καταφύγιο, όσο θα ετοίμαζαν το τρομοκρατικό χτύπημα.

Έτσι το 2016 η Μάρτσια Μ. Άρχισε να επικοινωνεί μέσω του Διαδικτύου με γυναίκες από την ισλαμιστική σκηνή στη βόρεια Γερμανία. Μόνον που μία απ’ αυτές ήταν μέλος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Έτσι κατάφεραν οι διωκτικές Αρχές της Γερμανίας να πληροφορηθούν το σχέδιο και να το αποτρέψουν.

Όπως προέκυψε από την έρευνά τους την εντολή για την επίθεση είχε δώσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης με το ψευδώνυμο Αμπού Μουσάμπ αλ Αλμάνι -πιθανώς πρόκειται για τον Ελβετό Τόμας Τσ., που φέρεται να σκοτώθηκε στο μεταξύ στις μάχες στη Συρία. Ο αλ Αλμάνι εργαζόταν στον τομέα των «Εξωτερικών Επιχειρήσεων» του ISIS, που ενορχήστρωσε και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Η πτώση του χαλιφάτου ανέτρεψε τα σχέδια και στο μεταξύ ο Ογκούζ Γκ. και η γυναίκα του έχουν δώσει λεπτομερείς λεπτομέρειες στις γερμανικές Αρχές, εν αναμονή της έκδοσής τους στη Γερμανία, όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους.