Τσακαλώτος: "Έτσι ήταν πάντα η Δεξιά, να πάει στον διάβολο η χώρα"

Σκληρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, επί του προσχεδίου του προυπολογισμού.

Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ασκεί πολιτική όπως έκανε πάντα η Δεξιά, αδιαφορώντας για την ζημιά που προκαλεί στην χώρα, αρκεί να επιστρέψει στην εξουσία.

Ο Υπουργός οικονομικών έστειλε ταυτόχρονα  πολλαπλά μηνύματα, λέγοντας  ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις με το πρόγραμμα της κυβέρνησης και πως η χώρα θα βγει στις αγορές.

“Θα βγούμε στις αγορές. Και σας λέω να μην επενδύσετε στο ότι δεν θα βγούμε”.

«Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις»

Ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε ότι  με την πρόταση της κυβέρνησης οι συντάξεις δεν θα μειωθούν και  θα υπάρξει και ένα ποσό περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί για θετικά αντίμετρα. Μάλιστα υπενθύμισε πως και το 2018 είχαν μπει σε εφαρμογή θετικά μέτρα, επειδή η κυβέρνηση είχε διασφαλίσει τον απαραίτητο οικονομικό χώρο.

Ανεβάζοντας  τους τόνους κατά της Νέας Δημοκρατίας ο κ Τσακαλώτος είπε “δεν σας βγήκε πως δεν θα κλείσουμε την αξιολόγηση, δεν σας βγήκε ότι θα έρθει ο κόφτης, δεν σας βγήκε ότι θα μειωθούν οι συντάξεις. Μην συνεχίσετε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές”.

Οσον αφορά  στις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε  οτι: Μειώνεται ο ELA, υπάρχει αναβάθμιση του αξιόχρεου και όλες οι τράπεζες  πέρασαν τα stress test. “Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια αλλά όλοι  βλέπουν  μια κυβέρνηση που συνεχώς κάνει παρεμβάσεις μαζί με την  Ένωση Τραπεζών, το ΤΧΣ κ.α”

 Ακόμα μίλησε σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας, τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, την πορεία των επενδύσεων κ.α. και  σημείωσε πως “προσπαθούμε με τα μέτρα να αποζημιώσουμε για τις ζημιές αλλά και να φτιάξουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη και ένα κοινωνικό κράτος που όλοι οι Έλληνες θα είναι περήφανοι. Αυτό είναι που θα κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές ενώ οι δεσμεύσεις της ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα”. 

Άγρια αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία

Ο Υπουργός οικονομικών όμως είχε και άγρια αντιπαράθεση τόσο με τους βουλευτές της νέας Δημοκρατίας όσο και με τον Ανδρέα Λοβέρδο από την δημοκρατική συμπαράταξη.

“Ποντάρει πάνω στην καταστροφή, επί “ένα μήνα σπεκουλάρετε για τις τράπεζες. Λέτε μόνο τα γεγονότα που είναι κατά, λέτε μόνο για τις επενδύσεις που δεν γίνονται  και όχι για αυτές που γίνονται.

Είστε το ακραίο λαϊκό δεξιό κόμμα και δεν μπορείτε  να ακούσετε καμιά αντίθετη φωνή. Έτσι ήταν πάντα η δεξιά, να πάει στο διάβολο η χώρα για να γίνετε εσείς εξουσία. Αυτό αποδεικνύετε από το 1920 μέχρι τώρα, δεν έχετε αλλάξει καθόλου, δε σας νοιάζει τι είναι σημαντικό για τη χώρα. Ο κόσμος των αστών περιμένει κάτι πολύ περισσότερο από σας.

Συνεχώς σπεκουλάρετε κατά της χώρας, σπεκουλάρετε για τις τράπεζες και πρέπει να αισθάνεται ντροπή γι’ αυτό που κάνετε.

Σε όλες τις χώρες καταλαβαίνουν  την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα αυτά δεν μπορεί να τα καταλάβει κανείς αν διαβάζει μόνο τις δικές σας εφημερίδες»

Υψηλοί τόνοι με Ανδρέα Λοβέρδο

Η άγρια κόντρα συνεχίστηκε και με τον βουλευτή της δημοκρατική συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδο με αφορμή τις αναφορές του κ. Τσακαλώτου στο βιβλίο του  Γιώργου. Μαυρογορδάτου  για τα γεγονότα του 1920 και την κόντρα βενιζελικών και αντιβενιζελικών.

Ο κ. Λοβέρδος φώναξε από το έδρανο του «δεν μας αφορούν αυτά που λέει το βιβλίο, είστε κατάπτυστος» και ο κ.Τσακαλώτος εξερράγη.

«Ποτέ δεν έχετε επιχειρήματα κ. Λοβέρδο. Τα βιβλία είναι για όλους δεν είναι του ΠΑΣΟΚ τα βιβλία, αφήστε τα αυτά τα λαϊκίστικα, είστε και καθηγητής πανεπιστημίου που ντροπιάζεται την πανεπιστημιακή ιδιότητα  κάθε μέρα. Πανεπιστημιακός δάσκαλος που  λέει δεν είναι για μας αυτό το βιβλίο. Δεν  ντρέπεστε; Σε όλο τον κόσμο θεωρούν οτι  τα βιβλία είναι για όλους, μόνο στο ΠΑΣΟΚ έχετε αυτή τη νοοτροπία».

Η απάντηση Χατζηδάκη

Στην σφοδρή επίθεση του Υπουργού Οικονομικών κατά της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης :"Θέλω να θυμίσω στον κ. Τσακαλώτο δύο πράγματα. Τον  Αύγουστο του 2015 η δική σας παράταξη είχε χάσει 40 βουλευτές και η χώρα κινδύνευε να πάει στο διάβολο. Η δική μας παράταξη στήριξε το Γ’ Μνημόνιο για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Και δεύτερον. Τον  Δεκέμβριο του 2014, η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από το μνημόνιο και να γίνει μια κανονική χώρα. Και η δική σας παράταξη προκάλεσε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα όσα ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015". Αν υιοθετούσα, που δεν το κάνω, την δική σας φρασεολογία, θα έλεγα πως η δική σας παράταξη έστειλε την χώρα στον διάολο.  Όμως ας μην αμφισβητούμε ο ένας τον πατριωτισμό του άλλου. Γιατί κρινόμαστε από τους πολίτες στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας".