Οι Βρυξέλες δεν «σφυρίζουν» για το τρένο- Το Υπουργείο «υπόλογο» στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει δήμο και κατοίκους πέριξ του Καστελοκάμπου

Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο. Άλλα λέει το Υπουργείο και άλλα η Ευρώπη. Κάπου στο ενδιάμεσο (σε ένα ασφαλές πάντα ενδιάμεσο) βρίσκεται ο δήμος Πατρέων. Δια της γνωστής μεθόδου της διεκδίκησης ανεξαρτήτως ελέγχου των πραγματικών δεδομένων. Αυτό που αναζητείται είναι η ουσία και εν προκειμένω η ουσία σε ό,τι αφορά το τρένο, μια εκ των σημαντικότερων αναπτυξιακών υποδομών για τη δυτική πλευρά της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες δύο εντελώς αντικρουόμενων θέσεων. Η μια αφορούσε την διαρροή της είδησης ότι εντός των επομένων ημερών καταφτάνει στην Πάτρα ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Θάνος Βούρδας προκειμένου να κλείσει οριστικά το θέμα σε ό,τι αφορά τον τρόπο διέλευσης τρένου, στη βάση των ενστάσεων του δήμου και των κατοίκων των περιοχών πέριξ του Καστελοκάμπου για την χάραξη υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής. 

Η ίδια διαρροή, ανέφερε ότι η προμελέτη που έχει ολοκληρωθεί έδειξε ότι η υπόγεια διέλευση από Καστελόκαμπο έως Κανελλοπούλου είναι δυνατή στο πλαίσιο μιας ελαφράς υπογειοποίησης, με τη μέθοδο του cut and cover.

Η υπογειοποίηση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα έχει ένα επιπλέον κόστος 20 εκατομμυρίων ευρώ.

 

«Πάγος» από τις Βρυξέλλες

Την ώρα που κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν πληροφορίες περί ικανοποίησης των αιτημάτων του δήμου, από την πλευρά της Ευρώπης έρχονται μηνύματα που κάθε άλλο παρά συνάδουν με την αισιοδοξία του Υπουργείου και τις απαιτήσεις  της Μαιζώνος και των κατοίκων, γεγονός που απειλεί να τινάξει στον αέρα το έργο.

Η παρουσίαση της πρότασης για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον Καστελόκαμπο μέχρι το λιμάνι της Πάτρας, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήταν αναμενόμενο.

«Το σενάριο της υπογειοποίησης από τον Καστελόκαμπο έως το λιμάνι, αποτελεί από μόνο του πολύ  μεγάλη υποχώρηση από τις θέσεις και της ΕΡΓΟΣΕ ακόμα κατά την περίοδο 2011-2016, όταν μιλούσαν για υπογειοποίηση από Άγιο Διονύσιο μέχρι Άγιο Ανδρέα» λένε στο «7 Μέρες» παράγοντες που γνωρίζουν τις διαδικασίες και παρακολουθούν τις εξελίξεις. «Τελικά, υποχωρώντας στον δήμο και τους κατοίκους του Καστελοκάμπου  πήγαν στις Βρυξέλες και εισέπραξαν απόρριψη και μάλιστα με όχι και τόσο ευχάριστα σχόλια σχετικά με το ελληνικό αλαλούμ, ιδίως όταν έμαθαν ότι η Ελλάδα σχεδιάζει την κατασκευή υπόγειας σήραγγας κοστολογώντας την στα 360 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να στηρίζεται αυτή η εκτίμηση σε κανένα λογικό επιχείρημα που να μπορεί να σταθεί, καθώς δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες  μελέτες για το κόστος του  υπόγειου τμήματος. Μάλιστα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον  αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πριν από ένα χρόνο οι ίδιες  υπηρεσίες εκτιμούσαν το κόστος της υπόγειας διέλευσης στα 690 εκατ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος του έργου θα εκτιναχθεί σε περίπτωση που στην πορεία κατασκευής του εμφανιστούν προβλήματα κάτι που είναι σύνηθες

Στις Βρυξέλλες ρώτησαν: «σε ποιες μελέτες το βασίζετε αυτό το ποσό; Είναι αυθαίρετο. Οι τεχνικές δυσκολίες είναι ασύγκριτα δυσκολότερες από αυτά που μας περιγράφετε και μπορεί το κόστος να εκτοξευτεί ακόμη περισσότερο. Για αυτό το λόγο και δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε». Αποτελεί μόνιμη θέση μάλιστα ότι δεν μπορούν να δώσουν όσα χρήματα έδωσαν για να κατασκευαστεί ο άξονας Κορίνθου Πάτρας για να περάσει το τρένο από την Πάτρα».

 

Ορατός ο κίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησης

«Αν δεν φτάσει το τρένο στο νέο λιμάνι ως το 2022, η Ε.Ε. απειλεί με απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που έχουν δοθεί στον άξονα Αθήνας - Πάτρας και προφανώς για σταμάτημα εργασιών ολοκλήρωσης και επέκτασης » λέει στο «7 Μέρες» η ίδια πηγή. «Αυτό, θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για την Πάτρα αλλά και για την Ηλεία και τη Μεσσηνία που - υποτίθεται - θα συνδεθούν στη συνέχεια. Το μέλλον του Προαστιακού επίσης θα είναι αβέβαιο».

Η αντίθεση των κοινοτικών υπηρεσιών στο σχέδιο, είναι γνωστή από το 2007, όταν για πρώτη φορά η υπογειοποίηση περιλήφθηκε ως έργο - και όχι ως διακήρυξη - προς  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-13. Πρακτικά η αντίθεση αυτή σημαίνει ότι αποκλείεται η χρηματοδότηση του έργου, ακόμα και αν τα "πολιτικά" στελέχη της Κομισιόν μπορεί να είναι λιγότερο επιφυλακτικά, για οποιονδήποτε λόγο.

Και αν η εμμονή του Δήμου Πάτρας δεν προκαλεί εντύπωση αφού όλοι ξέρουμε που οφείλεται, η απόφαση του υπουργείου να πάει στις Βρυξέλες με  πρόταση μεγάλης υπογειοποίησης - και μάλιστα από τον Καστελόκαμπο  - ανεπαρκώς τεκμηριωμένη, προκαλεί προβληματισμό, χωρίς να λείπουν και όσοι ισχυρίζονται ότι στην προσπάθεια να  δείξει η κυβέρνηση  ότι  συντάχτηκε με τις θέσεις του Δήμου και των κατοίκων, έκανε ό,τι μπορούσε, ουσιαστικά μεταθέτοντας στον .. επόμενο την καυτή πατάτα και μαζί με αυτή και τα πρόστιμα.

 

Το θέμα είναι από εκείνα που δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι βέβαιο δε ότι θα «σκάσει»  στα χέρια των υποψηφίων, εν όψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με το δίλημμα «κάτι» ή «τίποτα» και θα πρέπει επ΄ αυτού να τοποθετηθούν όλοι. Και πρώτα από όλα αναλαμβάνοντας την ευθύνη απέναντι στον κίνδυνο που λέει ότι με αυτή την επιμονή σε σχέδιο που δεν εγκρίνεται, η Πάτρα κινδυνεύει να χάσει το τρένο, όπως συνέβη σε άλλες πόλεις, αρνούμενη να αποδεχθεί τον τρόπο διέλευσης που ακολουθείται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης όπου ο σταθμός του τρένου βρίσκεται κοντά στο κέντρο τους και με επιφανειακή διέλευση.

Γ. Κοντογεωργοπούλου