Τα μηνύματα των εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου

του Ανδρέα Μαζαράκη

Τελικά η νίκη της παράταξης Μαστοράκου δεν ήταν η αναμενόμενη. Δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο προσδοκούσαμε κάποιοι από εμάς. Και αυτό γιατί?  Γιατί απλά, ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος, όπως άλλωστε εγγράφει  κατά κόρο στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις προηγούμενες μέρες. Τώρα όμως που έκατσε ο κουρνιαχτός ας μου επιτραπεί να εκφράσω μερικές σκέψεις. 
Όταν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ιατρικού κόσμου σ' εμπιστεύεται, δίνοντας σου μάλιστα ρεκόρ ψήφων, αυτό από μόνο του είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός, που σηματοδοτεί ρίξεις και ανατροπές και στέλνει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Όλος αυτός ο ιατρικός κόσμος, που αναμφίβολα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της πόλης μας.  
Στις εκλογές αυτές οι γιατροί γύρισαν σκληρά την πλάτη στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στις πολιτικές της για την υγεία. Σε αυτούς που ξέχασαν όσα διακήρυτταν την εποχή των "ΣαμαροΒενιζέλων" 
Είπαν ηχηρό όχι στους  γνήσιους εκπροσώπους του κομματικού συνδικαλισμού. Σ' αυτούς που -πριν αλέκτωρ λαλήσει- διεκδίκησαν και πήραν το δικό τους τιμάριο εξουσίας εξαργυρώνοντας  τις κομματικές υπηρεσίες που πρόσφεραν στο ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης, που  σύντομα έγιναν θέσεις εξουσίας. Περιφρόνησαν όλους αυτούς, που απαξιώνουν το ιατρικό λειτούργημα και καθημερινά επιχειρούν να καταρρακώσουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του γιατρού και να πετύχουν τελικά την επιστημονική και επαγγελματική του εξόντωση.
Τα χρόνια που πέρασαν η Μαστοράκου  και η παράταξή της έκαναν πολλά,  αλλά η κοινωνία των Πατρών προσδοκά ακόμα περισσότερα.  Η εντυπωσιακή νίκη που κατήγαγε, είναι ένα εργαλείο στα χέρια της, που επιβάλλεται να το χειριστεί κατάλληλα και να
προχωρήσει σε ρίξεις και ανατροπές, πράξεις και ενέργειες με ουσία και όραμα,  που σχετίζονται με την δυναμική των σύγχρονων κοινωνιών. 
Θα πρέπει από τη μια μεριά να περιδιαβαίνει τους δρόμους της δύσμοιρης πόλης μας με τους ώμους σκυφτούς από το βάρος της ευθύνης. Μιας ευθύνης που θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα  να νιώσει ισχυρή και δυνατή και να ταράξει τα "ήρεμα" νερά.
Ηχεί ακόμα στα αυτιά μου η  γεμάτη νόημα και φράση του ομότιμου καθηγητή της παιδιατρικής  Στεφάνου Μανταγού "εγκληματούν όσοι  καταφέρονται εναντίον των εμβολίων ". Να αποδείξουν ότι το συντεχνιακό πρόβλημα  δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Αντίθετα δεν είναι καν ζητούμενο. Τα πειθαρχικά όργανα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιταχθούν σθεναρά σε όποιον δεν διστάσει να ενεργήσει κατά παράβαση του νομικού και ηθικού  δικαίου της κοινωνίας των πολιτών. Να αναδείξει και να μεγενθύνει  τον αναντικατάστατο κοινωνικό ρόλο του Πατρινού γιατρού. Ένας ρόλος που εμπνέει -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να εμπνέει - στους ασθενείς, αισθήματα   ασφάλειας, εμπιστοσύνης και σεβασμού. 
   ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ 
           Καρδιολόγος
    Εκπρόσωπος στον ΠΙΣ
 

Διαβάστε επίσης