Ρόδος και Κέρκυρα στα 50 μνημεία της UNESCO που κινδυνεύουν με καταστροφή μέχρι το 2100

Καμπανάκι κινδύνου για 50 ιστορικά μνημεία που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο της UNESCO ήχησε ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιου του Κιέλου στη Γερμανία υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο καταστροφής μέχρι το 2100.

Στη λίστα των απειλούμενων μνημείων που συνέταξε η ομάδα υπό την καθηγήτρια Λένα Ράιμαν βρίσκονται μνημεία όπως η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η ακτή στο Αμάλφι, η πόλη της Πάφου και το Πιάτσα ντελ Ντουόμο στην Πίζα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έρευνά τους όλα αυτά τα μνημεία βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και από σοβαρές πλημμύρες.

Οι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψουν πόσο θα επηρεαστούν τα μνημεία από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Από τα 50 μνημεία που τέθηκαν υπό έρευνα μόνο δύο διαπιστώθηκε ότι έχουν «ανοσία» από τις δύο υπό εξέταση απειλές μέχρι το 2100.

Στη λίστα βρίσκονται επίσης μνημεία όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας, η παλιά πόλη της Κέρκυρας, η Λευκή Πόλη στο Τελ Αβίβ κ.α.

«Τα ευρήματα μας αποτελούν μια πρώτη εκτίμηση για το πού είναι πιο επείγουσα η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και πού χρειάζεται η πολιτική στήριξη» σημείωσε η κυρία Ράινμαν.

Διαβάστε επίσης