Οι τρόποι που μειώνουν το κλάμα του μωρού

ολα οσα πρεπει να γνωριζετε

Το μόνιμο κλάμα του παιδιού είναι η πραγματικότητά σας, ειδικά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Αν είστε νέος γονιός, το να ανακαλύψετε τι προκαλεί το συνεχές κλάμα, μπορεί να γίνει εκνευριστικό και τρομακτικό. Αν καλύψετε όλες τις ανάγκες του και συνεχίζει να κλαίει, φοβάστε ότι του συμβαίνει κάτι τρομερό και ανησυχείτε. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα μωρά κλαίνε συνέχεια ακόμα κι αν, θεωρητικά, έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες τους. Μέχρι να ανακαλύψετε κάθε μεγάλο και μικρό αίτιο, ακολουθήστε τα 6 παρακάτω κόλπα:

Κουνήστε το στο μάρσιπο. Το μάρσιπο είναι η ιδανική επιλογή για να έχετε πάνω σας συνέχεια το μωρό ώστε να σας νιώθει και να σας μυρίζει. Αν δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει, κουνήστε το πάνω κάτω ενώ ταυτόχρονα του ψιθυρίζετε ‘σσσ’ στο αυτί συνεχόμενα. Ταυτόχρονα, μπορείτε να κάνετε και τις δουλειές του σπιτιού.
Γιατί λειτουργεί: έρευνες έχουν δείξει ότι η ήρεμη ανταπόκριση ενεργοποιεί τον εγκέφαλο του μωρού όταν το κουβαλάτε και το κουνάτε μειώνοντας τους παλμούς του και χαλαρώνοντας το μυϊκό του σύστημα. Όταν του επαναλαμβάνετε σσς, το κάνετε να συγκεντρώνεται εκεί και να ξεχνά το κλάμα.

Δυναμώστε τη μουσική. Δεν χρειάζεται να περιοριστείτε σε συγκεκριμένο είδος. Απλά εντοπίστε αυτά τα τραγούδια που βλέπετε ότι το ηρεμούν.
Γιατί λειτουργεί: όπως η κίνηση, έτσι και η μουσική έχει την ικανότητα να ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Αλλά μην υποτιμάτε τη δύναμη της δικής σας φωνής. Ακόμα κι αν δεν είστε καλλίφωνη, τα μωρά ηρεμούν με τη γνώριμη φωνή της μαμάς τους.

Ηχογραφήστε το κλάμα του. Κι όμως, δείχνουν να απολαμβάνουν να ακούνε το δικό τους κλάμα.
Γιατί λειτουργεί: είναι μία έκπληξη και μάλλον τα σταματά από το να κλαίνε γιατί τους αποσπά την προσοχή.

Σβήστε τα φώτα. Ένα απόλυτα σκοτεινό δωμάτιο γίνεται ένας άκρως αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης του μωρού.
Γιατί λειτουργεί: τα μωρά είναι σε μόνιμη εγρήγορση λόγω του θορύβου και του έντονου φωτός. Έχουν συνηθίσει εξάλλου στη σκοτεινή και ήσυχη μήτρα.

Κάντε λίγο θόρυβο. Αναφερόμαστε στο λευκό θόρυβο που κάνει π.χ η ηλεκτρική σκούπα.
Γιατί λειτουργεί: η θεωρία λέει ότι αυτοί οι ήχοι μιμούνται αυτό που ακούει το μωρό στη μήτρα όταν το αίμα της μαμάς περνά μέσα από τον πλακούντα. Επίσης, υπερκαλύπτει άλλους θορύβους που ενοχλούν το μωρό. Απλά κρατήστε χαμηλή την ένταση, διαφορετικά διακινδυνεύετε την καλή ακοή του μωρού.

Αλλάξτε το σκηνικό. Αν δεν μπορείτε να δώσετε το μωρό σε κάποιον άλλο, όπως ο μπαμπάς ή η γιαγιά του, αλλάξτε τουλάχιστον δωμάτιο.
Γιατί λειτουργεί: ίσως το μόνο που χρειάζεται για να ηρεμήσει να είναι η αλλαγή του περιβάλλοντος ώστε να συγκεντρωθεί κάπου αλλού.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης