Μη περικοπή συντάξεων ισούται με μη μείωση φόρων

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΚΑΡΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

Προβλέψεις για απώλεια εσόδων από φόρους και παρακρατήσεις, οι οποίες βαραίνουν τις  συντάξεις, βασίζεται σχεδόν κατά ένα μέρος το επιχείρημα της κυβέρνησης  έναντι των θεσμών περί μη περικοπής των συντάξεων το 2019.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη των υπ. Εργασίας και Οικονομικών, συνολικά το δημόσιο θα χάσει 1,2 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 18% σε λιγότερο από τρεις μήνες από σήμερα.

Και αυτό γιατί, αν περικοπούν οι συντάξεις, θα μειωθούν  και τα έσοδα από τις φορολογικές κρατήσεις, αλλά και τις κρατήσεις υπέρ του "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν επιβληθεί στις συντάξεις.

Έτσι, εκτός από το υπερπλεονάσμα, το οποίο εκτιμά για τον ΕΦΚΑ φέτος και το επόμενο έτος  (1,4 δισ. μαζί με τους πόρους του ΑΚΑΓΕ) έναντι πρόβλεψης για πλεόνασμα μόλις 200 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων δείχνοντας στους θεσμούς  την… περικοπή των δημοσίων εσόδων  (1,2 δισ. ευρώ)  που θα προέλθει από το "τσεκούρι" στις συντάξεις.

Έτσι -τονίζουν οι ίδιες πηγές-, αν συνυπολογίσει κανείς τη θετική απόκλιση έως και 1,2 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (χωρίς να συνυπολογισθούν τα υπερπλεονάσματα του ΕΤΕΑΕΠ και των άλλων ασφαλιστικών φορέων), αλλά και το έμμεσο κέρδος των 1,2 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία (εφορία, ΑΚΑΓΕ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.), αν δεν κοπούν οι συντάξεις, τότε προκύπτει ένα άθροισμα τουλάχιστον 2,2-2,4 δισ. ευρώ, το οποίο ξεπερνά το δημοσιονομικό όφελος από την περικοπή των συντάξεων (2 δισ. ευρώ)…

Το 1,2 δισ. ευρώ που θα χαθεί από τα χέρια του Δημοσίου "φαίνεται" και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο δημοσίευσε η κυβέρνηση την προπερασμένη Δευτέρα 1/10.

Οι παρεμβάσεις στις συντάξεις το 2019 (εφόσον γίνουν) "κοστολογούνται" σε 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θα  επιφέρουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, η εν λόγω δαπάνη θα πέσει από τα 28,8 δισ. ευρώ το 2018 στα 25,5 δισ. το 2019.

Η διαφορά μεταξύ των περικοπών στις συντάξεις ύψους 2 δισ. ευρώ και της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι κόβοντας η κυβέρνηση τις συντάξεις (2 δισ. ευρώ), θα κόψει εμμέσως και τις δαπάνες  (συν 1,2 δισ. ευρώ) για τις κρατήσεις υπέρ της εφορίας, του ΑΚΑΓΕ και του ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν μειωθούν οι συντάξεις, η εφορία θα χάσει γύρω στα 750 εκατ. ευρώ, μιας και η περικοπή των συντάξεων θα οδηγήσει  στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος των συνταξιούχων και άρα των εσόδων από τη φορολογία σε βάρος τους .

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα χάσει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι η περικοπή των συντάξεων θα οδηγήσει κατ' αναλογία στην περικοπή των εσόδων από τις εισφορές 6%, οι οποίες έχουν επιβληθεί επ’αυτών. Αλλά και ο ΑΚΑΓΕ θα χάσει περίπου 250 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης