Απεβίωσε ο Παυσανίας Ζακολίκος - Υφυπουργός Άμυνας επί Ανδρέα Παπανδρέου

σε ηλικια 83 ετών

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Παυσανίας Ζακολίκος, στο 251 ΓΝΑ, όπου νοσηλευόταν. Ο Παυσανίας Ζακολίκος διετέλεσε , στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναπληρωτής Υπουργός και Υφυπουργός επί σειρά ετών, καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου.

Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1936 από γονείς καπνεργάτες. Ο Πατέρας του υπήρξε Πρωτεργάτης του καπνεργατικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οργανώνοντας και τις μυστικές συγκεντρώσεις στην κίτρινη αποθήκη του Βόλου.

Βιώνοντας την Πολιτική από μικρό παιδί, ως αγώνα για μια καλύτερη ζωή όλων και όχι μόνο των ολίγων, εντάχθηκε στη νεολαία του Γέρου της Δημοκρατίας και μετέπειτα, ως Φοιτητής, αποτέλεσε ενεργό μέλος της γενιάς του 114. Ήταν από τους πρώτους οπαδούς της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο, καθώς και σημαντικό οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων στη Θεσσαλία στην προδικτατορική περίοδο. Μεταπολιτευτικά υπήρξε από τα Ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Ιδρυτικό Μέλος του Τομέα Επιστημόνων, Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Εξελέγη το 1981 Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζοντας το κάστρο της Συντηρητικής Παράταξης στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1996. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1982-1985, Εθνικής Οικονομίας 1988-1989 και Υπουργός Αναπληρωτής Βιομηχανίας το 1989. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία το 1993 έως το 1996, διετέλεσε Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε και τη σύζυγό του Σοφία. Μετά τις σπουδές τους σταδιοδρόμησαν στο στίβο της μαχόμενης Δικηγορίας. Η δε σύζυγός – από το 1982 Συμβολαιογράφος Αθηνών-, μεταπολιτευτικά οργανώθηκε ενεργά στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας επί Μαργαρίτας Παπανδρέου και υπήρξε από τις έμπιστες συνεργάτιδες της Μελίνας Μερκούρη.

Η σύζυγός του Σοφία και οι γιοι του, Χρήστος και Σταμάτης, ευχαριστούν βαθύτατα όλους και ιδιαίτερα τους πολιτικούς του αντιπάλους που πάντα μόνο καλά λόγια, αγάπη και σεβασμό εξέφραζαν για τον Παυσανία, όχι μόνο την περίοδο που κατείχε τα Ύπατα Αξιώματα, αλλά πολύ περισσότερο μετά την αποχώρησή του. Τέλος –αλλά εξίσου-, εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους στη Διοίκηση και σε όλο το Ανθρώπινο Κεφάλαιο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης