Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: «Μηνύματα» Τσίπρα, βόμβες Φίλη!

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συνεδριάζει σήμερα Σάββατο (13.10.2018) η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ατζέντα της Κ.Ε. βρίσκονται όλες οι πολιτικές εξελίξεις. Και όπου πολιτικές εξελίξεις, βάλτε στις κορυφαίες θέσεις το ζήτημα με την ενδοκυβερνητική κόντρα, μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Πάνου Καμμένου.

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ προκάλεσαν και την βεντέτα με την Εφημερίδα των Συντακτών και κάπως έτσι το… καρφάκι του Αλέξη Τσίπρα προς τον συγκυβερνήτη του έμοιαζε… αναπόφευκτο.

Το ποια πολιτική θα εφαρμοστεί την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν είναι δεδομένο, τόνισε από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την Έφη Αχτσιόγλου να προσθέτει ότι ούτε ήταν αυτονόητη ούτε συνέβη από κάποια ιστορική αναγκαιότητα η έξοδος από το πρόγραμμα. 

Αντιθέτως, συνέχισε, επετεύχθη επειδή η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας. «Το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα», δήλωσε η Ε. Αχτσιόγλου, «έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση της εργασίας, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και την αύξηση των μισθών τους».

Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, ανέφερε και συνέχισε: «Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Μπροστά μας έχουμε όμως κάτι κρισιμότερο: το μισθό».

«Η αύξηση του μισθού αποτελεί τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου», άλλωστε «με αυτήν την πράξη θα χτυπήσουμε τον πυρήνα της κοινωνικά ολέθριας θέσης ότι, τάχα, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας επέρχεται μέσα από τη συμπίεση των μισθών. Τη ζήσαμε αυτή τη θέση, όταν το 2012 συρρικνώθηκε ο κατώτατος μισθός και το 2013 η ανεργία εκτινάχθηκε στο 28%», ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Εργασίας.

«Πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι για τη σπουδαιότητα και την ορθότητα του πολιτικού μας στόχου. Διότι σε αυτή τη μάχη είμαστε μόνοι μας», υποστήριξε εξηγώντας ότι «δυστυχώς δεν έχουμε μια σοβαρή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να στηρίζει αυτούς τους στόχους και να διεκδικεί. Αυτά τα ζητήματα του πολιτικού προσανατολισμού και του σχεδίου μας με σαφείς αιχμές έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και λιγότερο, το ποια πρόσωπα που θα τα υλοποιήσουν», είπε κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου.

Στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πανανθρώπινες ιδέες είναι οι δικές μας αξίες, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και σημείωσε πως τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, πάντα θα τους περιθάλπουμε.

Και στάθηκε στη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, λέγοντας πως ήταν μια επιτυχία το ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της θέσης ότι είναι αναγκαία η δίκαιη κατανομή αλληλεγγύης και ευθυνών.

Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κόμμα με μαχαιρώματα στις κεντρικές επιτροπές, ούτε τάσεις και κλειστές γκρούπες. Οι γκρούπες κάνουν εκδηλώσεις όταν το κόμμα δεν συζητάει. Δεν συμφωνώ με την εκλογή οργάνων, όπου μετά ο καθένας θα κάνει ότι γουστάρει η τάση του

«Τον Αύγουστο βγήκαμε από τα μνημόνια. Βγήκαμε από καθεστώς εξαίρεσης, τώρα λοιπόν που αρχίζει μια κανονικότητα χρειάζεται να έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει και η έμπνευση και η στράτευση, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Αναφερόμενη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ζήτησε «να πάμε σε ψηφοδέλτια που δεν θα καταγράφουν αυτή την ηγεμονία».

Σημείωσε δε ότι «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που είναι κατά της συμφωνίας Πρεσπών, έχουν ρατσιστικές απόψεις, είναι άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, ένας που δεν εχθρεύεται την ακροδεξια δεν μπορείς να τον έχεις μέσα, μπορείς να κατεβάσεις στο Αιγαίο δήμαρχο που είναι κατά των μεταναστών, μην τρελαθούμε, μην κοιτάμε τις περσόνες, τις απολιτικές, τον εαυτό τους κοιτάζουν. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τι είδους πολιτικές συμμαχίες θα κάνουμε, είναι σημαντικό βγαίνουμε μέσα από μια τραυματική εμπειρία με τους ΑΝΕΛ, έγινε αυτό που έγινε και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει, δεν έχουμε κόμμα να κάνουμε κυβέρνηση.

Άστραψε και βρόντηξε ο Νίκος Φίλης στην ομιλία του. Πυρά για την ΕΡΤ με... αποδέκτη τον Νίκο Παππά αλλά και κατά του Πάνου Καμμένου, για τον οποίο είπε ότι θέλει να γίνει σαν τον Σαλβίνι!

 

Υπέρ της άποψης πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ εξέφρασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας το Σάββατο (13.10.2018), στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις διεργασίας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια σημεία της ομιλίας του έκαναν ιδιαίτερο... γκελ στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο Τρύφων Αλεξιάδης εξέφρασε τα παράπονά του κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως θα πρέπει τα όργανα του κόμματος να συνεδριάζουν πιο συχνά ώστε να ενημερώνονται καλύτερα τα στελέχη του κόμματος.

Επίσης τόνισε ότι είχε καταθέσει τροπολογία σχετικά με τους μισθούς των εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς "και απάντηση δεν έχω πάρει" όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν όταν εξαντληθεί η τετραετία, δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβρη.

"Σε ένα χρόνο από σήμερα", είπε ο πρωθυπουργός, "οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν και να συγκρίνουν την Ελλάδα της ανάκαμψης ή την Ελλάδα της αέναης λιτότητας;

Την Ελλάδα που με ορίζοντα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ή στην Ελλάδα που γυρίζει πίσω στα ρουσφέτια;

Την Ελλάδα των επενδύσεων ή την Ελλάδα των off shore, της μίζας και τον ολιγαρχών;

Αυτά θα είναι τα κεντρικά διλήμματα των επόμενων εθνικών εκλογών σε ένα χρόνο από σήμερα. Έχουμε πολλή δουλειά, ώστε τον Οκτώβρη του '19 που θα στηθούν οι κάλπες, ο λαός να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά", είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Μέσα στο Νοέμβρη θα καταλήξουμε στους υποψήφιους που θα στηρίξουμε και στις 13 περιφέρειες. Να τονίσω ότι αυτή η εκλογική μάχη θα είναι κρίσιμη γιατί θα αποδείξουμε το βαθμό και τη δυνατότητα του κόμματος να αποκτήσει δύναμη στις τοπικές κοινωνίες. Κανένα κόμμα δε μπορεί να έχει ηγεμονικό ρόλο αν δεν μεταφράζει την παρουσία αυτή και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή η μάχη αυτή θα δώσει την ευκαιρία στην Αριστερά να καταγράφει όχι μόνο νίκες ιδεολογικές αλλά και εκλογικές.