O Tζαμάλ δεν είναι ο πρώτος Σαουδάραβας δημοσιογράφος που εξαφανίζεται -Τουλάχιστον 15 αγνοούνται

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ

Πάνω από 15 δημοσιογράφοι και μπλόγκερ έχουν συλληφθεί από τον Σεπτέμβριο του 2017, τρεις μήνες αφότου ανακοινώθηκε ότι νέος διάδοχος του θρόνου ορίζεται ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συλλήψεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα και δεν υπάρχει καμία δήλωση αξιωματούχου ότι κρατούνται ή με ποια κατηγορία. Παρόλα αυτά, όσο η διεθνής κοινότητα απαιτεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Tζαμάλ Χασαγκτζί (Khashoggi) που εξαφανίστηκε στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, τα φιλοκυβερνητικά Μέσα της Ριάντ μιλούν για μια δημόσια εκστρατεία λάσπης με σκοπό να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας.

Παρά το πλασάρισμα του 33χρονου πρίγκιπα μπιν Σαλμάν ως μεταρρυθμιστή, δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα. Η Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπει τα ανεξάρτητα μίντια, τα κόμματα, τα σωματεία ή τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δημοσιογράφοι αυτολογοκρίνονται έντονα και το ίντερνετ είναι το μόνο Μέσο όπου κάποιος μπορεί να εκφράσει την άποψή του ή να διακινήσει ελύθερα πληροφορίες, όμως με τεράστιο κίνδυνο να συλληφθεί.

Οι δημοσιογράφοι και οι δημοσιογράφοι των πολιτών παρακολουθούνται στενά και αν κάνουν κάποιο επικριτικό σχόλιο, κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι με τον αντιτρομοκρατικό νόμο και τους νόμους περί κυβερνο-εγκλήματος. Η βλασφημία, η προσβολή της θρησκείας, η «πρόκληση χάους», η «διακινδύνευση της εθνικής ενότητας» και η συκοφάντηση του βασιλιά και του κράτους είναι οι συνήθεις κατηγορίες εναντίον όσων επιχειρούν να καταγράψουν την αλήθεια. Οι δημοσιογράφοι μπορεί να παραμείνουν για μήνες υπό κράτηση χωρίς δίκη, να βασανιστούν και να υποστούν βάρβαρες τιμωρίες όπως το μαστίγωμα.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου Σάλεχ ελ Σίχι συνέβη τον Δεκέμβριο του 2017, όμως επιβεβαιώθηκε μόλις τον Φεβρουάριο, όταν η οικογένειά του έμαθε ότι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης.

Ο έγκυρος οικονομολόγος και δημοσιογράφος των πολιτών Έσαμ αλ Zάμελ συνελήφθη πριν έναν χρόνο χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση. Η κράτησή του επιβεβαιώθηκε μόλις στις αρχές αυτού του μήνα, οπότε και ξεκίνησε η δίκη του. Συνελήφθη επειδή κατέκρινε την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης μέσω τουίτ, εκθέσεων και αναλύσεων. Πιο συγκεκριμένα, εξέφρασε την συμπαράσταση του στην Αραβική Άνοιξη και κριτίκαρε την απόφαση του πρίγκιπα ΜΒS να πουλήσει την κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει. 

Ο δημοσιογράφος και σχολιαστής Τουράντ Αλ Αμρί αγνοείται από τον Νοέμβριο του 2016. Σε ένα από τα τελευταία του τουίτ, καταδίκαζε την καταστολή των σαουδαραβικών μίντια και ειδικά το μπλοκάρισμα μιας online εφημερίδας στην οποία είχε δημοσιεύσει ευαίσθητο άρθρο.

Κάθε ίχνος του γνωστού δημοσιογράφου και ποιητή Φαγιέζ μπεν Νταμάκ χάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ήταν έτοιμος να ιδρύσει ένα τηλεοπτικό κανάλι στο Κουβέιτ. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, απήχθη και μεταφέρθηκε στη Σαουδική Αραβία, όμως η σύλληψη δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ επίσημα.

Περίπου 25 με 30 επαγγελματίες και ερασιτέχνες δημοσιογράφους κρατούνται αυτήν την στιγμή στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ένα από τα χειρότερα επίπεδα ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο (169η από 181 χώρες). Οι  δεκάκδες συλληφθέντες από τον Σεπτέμβριο του 2017 προέρχονται και από άλλους χώρους, όπως τον κλήρο.

 

Διαβάστε επίσης