Κώστας Σπαρτινός για ΡΑΠ: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο»

Ο μήνας Οκτώβριος, είναι το όριο που έχει θέσει η ΡΑΠ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής επικεφαλής και συμμαχιών. Ωστόσο, μετά και την άρνηση του προέδρου του ΤΕΕ Δημήτρη Αίβαλή να ηγηθεί ενός διευρυμένου σχήματος, η ΡΑΠ ξεκινά νέο κύκλο διεργασιών. Ο πρώην  επικεφαλής της, Κώστας Σπαρτινός, απαντά σε 5 ερωτήματα για τα δημοτικά, τους χρόνους και το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου δημάρχου.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή έχει ένδεια σε επίπεδο γνωστών και προβεβλημένων στελεχών σε αυτοδιοικητικό  επίπεδο εξαιτίας του γεγονότος ότι μετεξελίχθηκε σχετικά γρήγορα σε μια μεγάλη πολιτική δύναμη. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Δεν θα συμφωνήσω. Αν σκεφτεί κανείς ότι τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΡΑΠ (δημοτικοί και τοπικοί  σύμβουλοι, όσες και όσοι συμμετέχουν σε όργανα του Δήμου και σε επιτροπές της παράταξης) από το 2014 και μετά, που ο χώρος μας απέκτησε  σημαντική φωνή και παρουσία στα δημοτικά πράγματα της πόλης, ασχολούμαστε ενεργά και σε βάθος με τα μεγάλα και μικρά θέματα της Πάτρας, έχουμε απαντήσεις και προτάσεις στα προβλήματά της αλλά και έχουμε συμβάλει – από τη θέση του ο καθένας – στη λύση τους. Υπάρχει πλούτος προσώπων και προγραμματικού πλαισίου που αποτελεί σήμερα μια στέρεα βάση για το επόμενο άλμα».

 

Πιστεύετε ότι έχει καθυστερήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον δήμο Πατρέων; Υπάρχει κατά τη γνώμη σας χρόνος ή πρέπει να επισπευστούν τάχιστα οι διαδικασίες;

«Προσωπικά, με την πικρή εμπειρία της μεγάλης καθυστέρησης του 2014 που είχε συγκεκριμένες αιτίες και υπαίτιους, πιστεύω ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο. Ελπίζω ως το τέλος του μήνα να έχουν δρομολογηθεί οι οριστικές αποφάσεις».

 

Εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν δύο τάσεις  από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε. Αυτοί που  εκτιμούν ότι η ομπρέλα πρέπει να ανοίξει και αυτοί που επιλέγουν πιο στενά κομματικά πλαίσια. Ποια είναι η άποψή σας;

«Το άνοιγμα σε ευρύτερες δυνάμεις της πόλης είναι απόφαση όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (κεντρικών και τοπικών) και της ΡΑΠ. Πρόσφατα αυτό επιβεβαιώθηκε και πάλι στη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΡΑΠ. Η συζήτηση μπορεί να αφορά τον τρόπο υλοποίησης αυτής της απόφασης και το όνομα του ή της επικεφαλής, όχι όμως την κατεύθυνση που είναι δεδομένη. Προφανώς η κατάληξη δεν εξαρτάται μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ και την ΡΑΠ, αλλά και από τους συνομιλητές μας. Πρέπει όλες οι πλευρές που πιστεύουν στην ευρύτερη συμπαράταξη να ξεπεράσουν αδράνειες, παλιές αντιπαραθέσεις, διάφορες εξαρτήσεις».

 

Ποια  πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της ΡΑΠ ή της ευρύτερης συμπαράταξης;

«Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη κατάληξη της απόφασης που σας ανάφερα προηγουμένως. Κυρίως να συνθέτει και να ενώνει».

 

Πού πιστεύετε ότι θα «παιχτεί» η εκλογή στο δήμο Πατρέων;  Ποιο θα είναι το καθοριστικό σημείο αυτής της αναμέτρησης;

«Δύο είναι κατά τη γνώμη μου τα κρίσιμα σημεία που θα καθορίσουν την εκλογική αναμέτρηση:

Το πρώτο, η συνειδητοποίηση ότι η πόλη βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή και μπορεί να χαράξει ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, για την ανάπτυξη, την οικονομική και βιώσιμη. Υπάρχουν ήδη ορατές συγκεκριμένες προϋποθέσεις και άλλες που υλοποιούνται οριστικά πλέον. Οι οδικοί άξονες της Ολυμπίας και Ιονίας οδού, η οδός Πατρών-Πύργου που ξεκινάει σε πείσμα πολλών, το τρένο που έρχεται και θα περάσει μέσα από την πόλη χωρίς να την τεμαχίσει, το φράγμα Πείρου-Παραπείρου που πρέπει να το διαχειριστούμε χωρίς ιδεοληπτικές ή υποκριτικές παρωπίδες, το θαλάσσιο μέτωπο που πρέπει να το σχεδιάσουμε με επιστημοσύνη και προοπτική, ο Ρηγανόκαμπος που πρέπει κι αυτός να αποδοθεί στην πόλη, η μικρή Περιμετρική και η διάνοιξη της Κανακάρη που πρέπει να  ενταχθούν σε ένα σοβαρό και επικαιροποιημένο συγκοινωνιακό σχεδιασμό, και άλλα.

Με όραμα, δουλειά και σχέδιο που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις κάτω από μια εμπνευσμένη δημοτική ηγεσία.

Το δεύτερο είναι η συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων και των καινοτομιών του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση. Της ανάγκης για συνθέσεις και συνεργασίες μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Όποιοι πορευτούν προεκλογικά και μετεκλογικά έχοντας στο νου τους τα παλιά στερεότυπα των μεγάλων, πλαστών πλειοψηφιών δεν θα έχουν καταλάβει όχι μόνο τη λογική του νέου θεσμικού πλαισίου αλλά και τις ανάγκες των καιρών. Αυτό προφανώς αφορά ιδιαίτερα το πρόσωπο των υποψηφίων Δημάρχων. Που θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να συνθέτουν με πειστικό και δημοκρατικό τρόπο, ξεπερνώντας άγονες και παραδοσιακού τύπου αντιπαραθέσεις».

ΓΙΩΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ