Κώστας Σπαρτινός: Τα "πυροτεχνήματα" περί ξεπουλήματος αρχαιολογικών χώρων, δρόμων, παραλιών κλπ προέρχονται από άγνοια νόμου ή από πολιτικές σκοπιμότητες;

δηλωση του αχαιου βουλευτη του συριζα

Με αφορμή τα δημοσιεύματα περί μεταβίβασης και εκχώρησης δημοσίων χώρων, κτηρίων, αιγιαλών, πλατειών, δρόμων κλπ στο "υπερταμείο", ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός ερωτήθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή και δήλωσε ότι όλα αυτά πρυκύπτουν είτε από αδικαιολόγητη άγνοια της σχετικής νομοθεσίας είτε από πολιτικές σκοπιμότητες.

Αναφορικά με τις κατηγορίες ακινήτων που δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν αυτές είναι ξεκάθαρες τόσο στην Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου όσο και στον ιδρυτικό νόμο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχώνς και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Συγκεκριμένα, στην Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018) αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις μεταφοράς ακινήτων στην ΕΤΑΔ, θυγατρική της ΕΕΣΥΠ:

«Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβασή τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.”

Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υγρότοποι

β. Περιοχές Ramsar,

γ. Περιοχές Natura,

δ. Αρχαιολογικοί χώροι,

ε. Αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής, όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες, κλπ καθώς και όλα τα κοινόχρηστα μέρη δηλαδή όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι τόσο στο νόμο 4389/2016 όσο και στην Υπουργική Απόφαση τα ακίνητα στα οποία γίνεται αναφορά είναι αυτά που βρίσκονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με την στενή έννοια. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή ακίνητα τα οποία τελούν νομίμως στην κυριότητα των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ κλπ. Τέλος είναι προφανές  ότι δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστεί περιουσία ιδιωτών.

Επιπλέον, η Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπει αυτόματη μεταφορά ακινήτων από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι που θα διασφαλίσουν τα ακίνητα που δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανταιαπαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων των δημοσίων υπηρεσιών είναι πολύ συχνά ελλιπής,καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους.

Τέλος, κατόπιν επικοινωνίας του βουλευτή με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, κ. Αθανάσιο Δημάκη, έγινε γνωστό ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των σχετικών ακινήτων η οποία θα κατοχυρώσει τη μη μεταβίβασή τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και καμία μεταγραφή δεν έχει γίνει. Άρα εύλογα θα πρέπει να αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης αν τα πυροτεχνήματα περί ξεπουλήματος αρχαιολογικών χώρων, δρόμων, παραλιών κλπ προέρχονται από άγνοια νόμου ή από πολιτικές σκοπιμότητες.

Καλόν είναι επίσης οι "ανησυχίες" αυτές να μην διασπείρονται από τη δημοτική αρχή που βέβαια δεν είναι δυνατόν να έχει άγνοια νόμου. Θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με κάποια από τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η Ξερόλακα, η οδός Κανακάρη και το κυκλοφοριακό, ο ποληλατόδρομος της Όθωνος-Αμαλίας, η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, η εικόνα της πόλης και άλλα πολλά που ζητούν λύση και δεν την βρίσκουν.

Διαβάστε επίσης