Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Αυτά τα χρήματα θα δοθούν – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Από τους πρώτους που αναμένεται να το λάβουν είναι οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, με τη μορφή του επιδόματος νεανικής αλληλεγγύης, και θα αφορά σε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Το μέρισμα για τους νέους ανέργους έφτανε στο ποσό ύψους των 400 ευρώ. Θα δοθεί μέρισμα, αναλόγως των μελών μιας οικογένειας, με ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο τα 27.000 ευρώ στην περίπτωση των έξι παιδιών.

Θα δοθεί σε συνταξιούχους με σύνταξη έως 800 ευρώ. Δόθηκε πέρσι με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυμαινόταν από 250 έως 1.350 ευρώ και αφορούσε περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Παρασκήνιο, θα το πάρουν κατ’ αρχήν αυτοί που τώρα λαμβάνουν το σημερινό κοινωνικό επίδομα (ΚΕΑ). Δηλαδή το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα, συν για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα. Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα. Θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια.

Δηλαδή η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.  

Οι δικαιούχοι

α) Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ
β) Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ
γ) Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ
δ) Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ
ε) Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ
στ) Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης