Έστησαν άγαλμα στη μνήμη του... Ερντογάν - ΦΩΤΟ

Μνημείο για τον Τούρκο πιλότο, που σκοτώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1996 (μετά την κρίση των Ιμίων) έπειτα από αερομαχία στο Αιγαίο με ελληνικά μαχητικά, έστησε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε πάρκο στο Μπαλίκεσίρ της κεντρικής Τουρκίας.

Ο Ναΐλ Ερντογάν, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα του τουρκικού στρατού επτά χρόνια μετά το θάνατό του, κατηγορεί την Ελλάδα και τους πιλότους των μαχητικών Mirage 2000 για την κατάρριψη του F-16 το οποίο οδηγούσε ο Τούρκος πιλότος πάνω από τη Χίο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που έγιναν χθες ανήμερα της επετείου του θανάτου του πιλότου, ο δήμαρχος του Μπαλίκεσίρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα όταν βλέπουμε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αυτή η τελετή αποκτά ιδιαίτερο νόημα και δίνει ένα σημαντικό μήνυμα. Ένας πεθαίνει και χίλιοι σηκώνουμε ανάστημα».

H οικογένεια του Τούρκου πιλότου έχει απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζητεί αποζημίωση από την Ελλάδα για το τραγικό συμβάν.

Στο Μπαλίκεσίρ βρίσκεται η 9η αεροπορική βάση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και ήταν η βάση στην οποία υπηρετούσε ο Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης