ΕΑΠ: Διαγωνισμός «European Code Week | CodeAthon: Βελτιώστε το παιχνίδι και παίξτε!»

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

To Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο συνδιοργανώνει σε συνεργασία με τους οργανισμούς W.R.O™ Hellas και STEM Education τον Διαγωνισμό «European Code Week | CodeAthon: Βελτιώστε το παιχνίδι και παίξτε!», στους χώρους του ΕΑΠ, στην Περιβόλα Πατρών, στις 19 Οκτωβρίου 2018 και ώρες 10:00 πμ με 14:00 μμ.

To CodeAthon υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (Code Week, 6-21 Οκτωβρίου 2018, που φέτος  πραγματοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά με στόχο την ενίσχυση της εκμάθησης προγραμματισμού και Η/Υ στις Ευρωπαϊκές χώρες), στην οποία το ΕΑΠ με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ) συμμετέχει για 2η φορά.

Το CodeAthon είναι ένα μαθητικό hackathon μη διαγωνιστικού χαρακτήρα που βασίζεται στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch του Πανεπιστημίου MIT. Στο CodeAthon μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές 8-16 ετών, σχηματίζοντας ομάδες 2-3 ατόμων. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ), και οι ομάδες μπορούν να προέρχονται από τη Δυτική Ελλάδα. Σκοπός του είναι να παροτρύνει τους μαθητές να αποκτήσουν μία δημιουργική στάση απέναντι στον προγραμματισμό, αναπτύσσοντας παράλληλα τις προγραμματιστικές τους δεξιότητες και μαθαίνοντας να εργάζονται ομαδικά.

Με όραμα να συμβάλλει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την τεχνολογία και την καινοτομία, το ΕΑΠ επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας STEAM (science, technology, engineering, arts and math) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγονται εκπαιδευτικές δράσεις που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες και τους βοηθούν να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έχοντας αναγνωρίσει τον μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει ο σωστός σχεδιασμός εκπαιδευτικής στρατηγικής και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ζήτημα ανάπτυξης κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, έχει μελετήσει, σχεδιάσει και αναλάβει σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών. Οι παρουσιαζόμενες δράσεις εκτείνονται πέρα από το σημαντικό ακαδημαϊκό έργο του ιδρύματος, ενισχύοντας τόσο το ερευνητικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως το κοινωνικό του έργο. Οι δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν σημαντικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενθάρρυνση της μαθητικής κοινότητας αλλά και του γενικού πληθυσμού, όπως τα επιτυχημένα Patras Science Festival,  την «Εβδομάδα Ψηφιακής Ενημέρωσης» (Digital Week EAΠ), το πανελλαδικό «Προγραμματίζω – Δημιουργώ – Μαθαίνω με το Scratch», το  «Open Hardware 4 High Schools», αλλά και άλλες εκδηλώσεις STEAM σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της κοινωνικής και ακαδημαϊκής του δραστηριοποίησης, το Ίδρυμα συμμετέχει από ιδρύσεως, στο «Digital Skills and Jobs Coalition», μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες.

 

Σε 4 ελληνικές πόλεις

Το CodeAthon, διοργανώνεται τον Οκτώβριο σε 4 ελληνικές πόλεις, στο πλαίσιο του Europe Code Week 2018 και συνδιοργανώνεται και υλοποιείται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την OTE Academy, το ACT-American College of Thessaloniki, και τον Δήμο Τρικκαίων.

Το CodeAthon θα διεξαχθεί στις 18, 19 & 20 Οκτωβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Τρίκαλα, με στόχο να παροτρύνει τους μαθητές ηλικίας 8-16 ετών να αποκτήσουν μία δημιουργική στάση απέναντι στον προγραμματισμό, αναπτύσσοντας παράλληλα τις προγραμματιστικές τους δεξιότητες, αλλά και να ενισχύσουν την ομαδικότητά τους. Βασίζεται στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch, το οποίο χρησιμοποιούν οι ομάδες του Δημοτικού στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής.

 

Κατά τη διάρκεια του CodeAthon, οι μαθητές θα κληθούν να εμπλουτίσουν και να ολοκληρώσουν ένα ημιτελές ηλεκτρονικό παιχνίδι, εντός 4 ωρών. Τα έργα τους θα αναρτηθούν online και θα αποτελούν μέρος ενός ανοικτού ψηφιακού αποθετηρίου με πρόσβαση για όλους.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του WRO Hellas (http://wrohellas.gr/codeathon-eu-code-week-2018 ) και του STEM Education (stem.edu.gr).

Επικοινωνία: Νίκος Αχιλλεόπουλος, 2610367649, [email protected]

Διαβάστε επίσης