Αναβάθμιση - ανάσα από τη Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Την ώρα που το Χρηματιστήριο βυθιζόταν

Και μια θετική είδηση μέσω νέας αναταραχής στο ελληνικό χρηματιστήριο: ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) τεσσάρων τραπεζών.

Η Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα αναβαθμίζονται στο 'CCC+' από 'RD', ενώ η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ανεβαίνουν στο 'CCC' από 'RD'.

Ακόμα, η Fitch αναβάθμισε τα βραχυπρόθεσμα IDRs των τεσσάρων τραπεζών σε 'C' από 'RD'.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας από την 1η Οκτωβρίου.

Διαβεβαιώνει πως, «αν και ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους».

Ωστόσο η Fitch επισημαίνει ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και στα δύο έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους 15 μήνες.

Η εξέλιξη ήρθε την ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών βυθιζόταν κάτω από τις 650 μονάδες λόγω των ισχυρών πιέσεων προς τις τράπεζες, εν μέσω πολέμου μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για το ιταλικό έλλειμμα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 640,59 μονάδες (-2,79%).

 Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,45% στις 503,83 μονάδες.

Αρνητικά πρωταγωνίστησαν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές. Η Eurobank και η Πειραιώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών για ακόμη μία φορά, κλείνοντας στο -11,58% και -10,95% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική έκλεισε στο -4,76% αντίστοιχα. Απώλειες 3,17% κατέγραψε η Alpha Bank.

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης