Ιστορίες μόδας: Από το εμπριμέ στο ανδρογενές

Ποιες σιλουέτες, υφές και χρωματικές αποχρώσεις καθρεφτίζουν την ελληνική μόδα; Οι αρχαιοελληνικές πτυχώσεις, τα βραδινά που ράβονται σε ατελιέ για εξαιρετικές περιστάσεις, το μπλε ή το άσπρο; To παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εγχώριας μόδας, οι επιτυχίες και οι ευκαιρίες που χάθηκαν, οι δυνατές στιγμές και οι άγνωστες πτυχές της ξεδιπλώνονται στις «Ιστορίες μόδας», μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 αύριο Σάββατο στις 5 μ.μ. Σχεδιαστές, εκδότες, δημοσιογράφοι, στυλίστες, μακιγιέρ, κομμωτές και μοντέλα μοιράζονται σκέψεις και εμπειρίες στην πρώτη «εγγραφή» ενός συχνά παρεξηγημένου χώρου. 

«Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να λέμε ότι οι Ελληνες δεν μπήκαν στον κόπο να δημιουργήσουν κάτι αυθεντικά δικό τους, που να δίνει το στίγμα τους, αλλά επηρεάστηκαν από τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Ιάπωνες και τους Βέλγους, π.χ. η σειρά είναι μια ευκαιρία μιας καταγραφής μιας πραγματικότητας, του τότε, του τώρα και του λίγο μετά», λέει στην «Κ» η δημοσιογράφος μόδας και αρχισυντάκτρια της εκπομπής Σάντυ Τσαντάκη. «Η εκπομπή χτίστηκε γύρω από 12 ιστορίες μόδας, 12 μωσαϊκά, 12 “σκηνικά”, κάθε ένα σαν μια γενικότερη τάση, που όμως περιέχει πολλές φωνές και έχει ευελιξία. Υπάρχει μια “αναρχία”». 

Ετσι η σειρά ξεκινάει με το «εμπριμέ» για να περάσει αργότερα στο «μαύρο», το «ανδρογενές» και το «χειροποίητο», μεταξύ άλλων, με κάθε «τάση» να αναδεικνύει τους δημιουργούς και τις εποχές τους. Την ιδέα για την εκπομπή είχε η παραγωγός Αννα Παπανικόλα, η οποία έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς. «Θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι θα χαθούν και δεν υπήρχε κάπου κάτι συγκεκριμένο. Είχα γνωρίσει τον Ντίμη Κρίτσα τυχαία και σκεφτόμουν ότι όλες αυτές οι αναμνήσεις δεν είχαν καταγραφεί. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για κάτι ιστορικό, που θα μείνει. Γιατί οι επόμενες γενιές που θα έρθουν θα το ζητήσουν. Εχει μια νοσταλγία, ωραίες εικόνες, ενδιαφέρουσες ιστορίες και λάμψη».

Οι «Ιστορίες μόδας» μεταφέρονται μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ανεπάρκεια ταλέντου, αλλά έλλειψη σωστής οργάνωσης, υποδομών και κρατικής υποστήριξης. «Ζήσαμε μια μεγάλη πενία από την τηλεόραση στο να παρουσιάζει τις δραστηριότητες της ελληνικής μόδας τα τελευταία χρόνια. Και το θεωρώ σπουδαίο που μια καταξιωμένη συντάκτρια μόδας (fashion editor) κάνει αυτήν την εκπομπή, που σίγουρα θα είναι απογραφή και καταγραφή τού τι έγινε και τι μπορεί να γίνει στο μέλλον», σημειώνει ο Γιάννης Τσεκλένης στην «Κ».

Οι κάμερες της νέας σειράς μπαίνουν σε ατελιέ, παρακολουθούν επιδείξεις και φωτογραφίσεις. «Η σειρά δίνει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή ο τηλεθεατής με τη διαδρομή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, ξεφεύγοντας από τα ριάλιτι μόδας», σημειώνει στην «Κ» ο σχεδιαστής Γιώργος Ελευθεριάδης. Η εκπομπή είναι μια παραγωγή της Foss On Air, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Πανονίδη και δημοσιογραφική επιμέλεια Μαρίς Παμπουκίδη. Οι «Ιστορίες μόδας» αποτυπώνουν πολλές εικόνες, ένα συνεχιζόμενο ταξίδι. «Υπάρχουν πολλές ιστορίες μόδας που έμειναν εκτός, αλλά μπορείς να μιλήσεις για πολλές καλές στιγμές», συμπληρώνει η Σάντυ Τσαντάκη. «Θα μπορούσαμε να έχουμε άλλες 12 ιστορίες, και πόσες ακόμα, που θα μπορούσαν να χωρέσουν την υπόλοιπη ιστορία της ελληνικής μόδας, πάντα με συναίσθημα και χρώμα».

Πηγη: Καθημερινή