Νέα εποχή για τα ταξί της Πάτρας που μπήκαν στο ρυθμό της τηλεματικής

Λένε ότι τη νέα εποχή για να έρθει, πρέπει να βρει κάποιον να την …προσκαλέσει. Αυτή ήταν η σκέψη και έκαναν τα μέλη του TAXI eχpress patras, τα οποία αλλάζουν  τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε με ταξί και ανοίγουν δρόμο για ειδικές κατηγορίες πελατών που θα βρουν στο νέο σύστημα την υπηρεσία που τους έλειπε, ή αυτή που απλά δεν είχαν φανταστεί ότι μπορεί να τους είναι χρήσιμη και να απλοποιήσει τη ζωή τους.

Το TAXI eχpress patras (2610 450000) επιχειρεί άλλωστε εδώ και δύο περίπου χρόνια πολύ σημαντικές τομές στο χώρο, οι οποίες δεν είναι άσχετες με το ύφος, το χαρακτήρα αλλά και την κατάρτιση των μελών του, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αφορά πτυχιούχους ή επαγγελματίες από διάφορους άλλους χώρους, οι οποίοι εισερχόμενοι στον κλάδο των αυτοκινητιστών, έφεραν μαζί τους και νέες, καινοτόμες ιδέες που κάνουν την αλλοτινή περιπέτεια μιας κούρσας, ένα απλό μικρό …ταξίδι. 

Η τομή αφορά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου όλων των ταξί του συνεταιρισμού που κινούνται στην πόλη, αλλά και ως κέντρο συντονισμού για τους αυτοκινητιστές και βεβαίως ως κέντρο παροχής άμεσης ενημέρωσης  στους πελάτες.

Το δίκτυο, μπήκε στην εποχή της τηλεματικής σε πιλοτικό στάδιο το καλοκαίρι, ενώ εδώ και μια εβδομάδα, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του δικτύου Γιώργος Παπακωνσταντινόπουλος και ο υπεύθυνος του τομέα προώθησης καινοτομιών ηλεκτρονικών υπολογιστών Φίλιπππος Αντωνόπουλος, μας εξηγoύν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

«Όλα τα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με tablet. Μέσω αυτού  βλέπει το κέντρο ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ένα αυτοκίνητο, αν είναι στην πιάτσα, αν είναι εν κινήσει, αν είναι φορτωμένο με τον πελάτη, αν τρέχει, ακόμη και τι θερμοκρασία έχει η μπαταρία του tablet» λέει ο Φίλιππος Αντωνόπουλος.  

 

Διορθώσεις στις διαδρομές

 

«Ξεκινήσαμε πιλοτικά το καλοκαίρι δίνοντας λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων όπως η διόρθωση των διαδρομών. Έβαζες π.χ. στο σύστημα μια διαδρομή και αυτή σου έδειχνε να πάς μέσω ενός κύκλου, ενώ εσύ, καθώς γνωρίζεις τους δρόμους της Πάτρας, ξέρεις πώς να πας από έναν πολύ πιο σύντομο δρόμο. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρέμβει κανείς στον χάρτη που παραδίδεται από ένα σύστημα. Εμείς το τολμήσαμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να φτάνει ο πελάτης σε  λιγότερο χρόνο και με το μικρότερο κόστος στη διαδρομή του. Διορθώσαμε και άλλα προβλήματα όπως π.χ., το στενάκι που το σύστημα το διαβάζει ανάποδα. Φάγαμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, σπαταλήσαμε πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς αλλά πλέον είμαστε έτοιμοι».

Η νέα τεχνολογία εξυπηρετεί εκ πρώτης τους ίδιους τους οδηγούς.

«Πλέον ο οδηγός δεν μιλάει στα τυφλά. Το κέντρο έχει μπροστά του έναν  υπολογιστή και βλέπει ανά πάσα στιγμή τα πάντα. Πού είναι η διεύθυνση όταν χτυπάει ένα τηλέφωνο, ποιο ταξί είναι κοντά στο σημείο, πώς μπορεί κανείς να φτάσει γρηγορότερα εκεί, σε πόση ώρα θα κάνει τη διαδρομή κ.α. Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο από το να πληκτρολογεί και να επιβεβαιώνει τη διεύθυνση. Αν ένα τηλέφωνο είναι σταθερό ή το σήμα έρχεται μέσα από την εφαρμογή, αμέσως το βλέπει το κέντρο και αναλόγως κατευθύνει τα οχήματα. Μιλάμε δηλαδή για μεγάλη βελτίωση στο περιβάλλον εργασίας. Έτσι δεν υπάρχει εκνευρισμός, έχει χρόνο το κέντρο να συνομιλήσει με τον επιβάτη να καθίσει και να οργανώσει την εξυπηρέτησή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αυτοκινητιστή. Βλέπει π.χ. στο tablet όλες τις πιάτσες, πόσα ταξί έχει η κάθε μια και αναλόγως επιλέγει που θα πάει. Δεν πηγαίνει κάπου όπου περιμένει με τις ώρες μέχρι να φύγουν οι μπροστινοί, αλλά σε μια άλλη πιάτσα που μπορεί να είναι άδεια και έτσι να εξυπηρετηθεί και ο ίδιος και οι πελάτες, χωρίς άγχος και εκνευρισμό».

Το ίδιο σύστημα παρέχει δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς καταγραφής του ποιος παραλαμβάνει, ποια διαδρομή κάνει, που αφήνει τον πελάτη, ενώ δίνει ενδεικτικό κόστος διαδρομής.

 

Εφαρμογή για κινητά

Οι ίδιες υπηρεσίες παρέχονται και με την εφαρμογή για κινητά. «Πρόκειται για εφαρμογή που κατεβάζουμε από το στο κινητό μας, πληκτρολογώντας radio taxi express 2610450000. Πατάμε ο.κ.  να ανοίξει η εφαρμογή και αμέσως δίνουμε στίγμα στο κέντρο  το οποίο ζητάει να επιβεβαιώσουμε τη διεύθυνση. Με το που δίνεις επίσης προορισμό, έχεις αυτομάτως την ενδεικτική τιμή της κούρσας».  

Η ασφάλεια που παρέχει το νέο σύστημα, έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν υπηρεσίες door to door που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους πελάτες, όπως οι υπηρεσίες Night Taxi, Taxi School.

 

Taxi School

«Τώρα εμείς μπορούμε π.χ. να μεταφέρουμε ένα παιδί ή μια μικρή ομάδα έως τέσσερα παιδιά κάποιες μέρες ή καθημερινά με ασφάλεια στο σχολείο. Με το που φτάνουν τα παιδιά στο σχολείο, οι γονείς τους λαμβάνουν ειδοποίηση ότι τη δεδομένη στιγμή το παιδί μπήκε μέσα στο σχολείο ενώ υπάρχει ανά πάσα στιγμή εικόνα της διαδρομής.  Το ίδιο συμβαίνει και με τη μεταφορά ενηλίκων» λέει ο Γιώργος Παπακωνσταντινόπουλος.

 

Night Taxi

 

Το σύστημα «Night Taxi» απευθύνεσαι σε όλους. Από τους φοιτητές που είναι στο σπίτι τους ή κάπου έξω για δείπνο και θέλουν να  πάνε σε κάποιο κλαμπ να διασκεδάσουν έως τους οικογενειάρχες που έχουν πιει λίγο παραπάνω και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους ή  όσους δεν  θέλουν να τρέχουν να βρουν πάρκινγκ

Το Door to Door περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αποστολής δέματος ή άλλου αντικειμένου σε άμεσο χρόνο και με προκοστολογημένη διαδρομή με ενημέρωση για την ώρα παράδοσής του.

Με κοινωνικό μήνυμα

Στα tablets των ταξί του δικτύου γίνεται προβολή κοινωνικών μηνυμάτων και δράσεων. Για τον μήνα που «τρέχει», η προβολή αφορά το Pink the city  ενώ συνεργασία υπάρχει και με το «Χαμόγελο του παιδιού».

Το taxi express patras είναι ένα δίκτυο με 160 ταξί το οποίο  μπορεί εξαιτίας του αριθμού των μελών του να είναι ευέλικτο στην  εφαρμογή και υλοποίηση τέτοιων καινοτόμων εφαρμογών.

Αυξήθηκε το… ακριβό προϊόν

Ένα από τα πλέον ενδεικτικά στοιχεία της αλλαγής στις συνήθειες των Πατρινών είναι ότι εν μέσω κρίσης έχει χαθεί κατά 30% η δουλειά στις πιάτσες, δηλαδή στο δρόμο, ενώ έχει αυξηθεί κατά 20% η κλήση μέσω τηλεφώνου, δηλαδή το ακριβό προϊόν. Αυτό δείχνει μια νέα τάση στη χρήση υπηρεσιών.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ