Η συμβολή της Ευρώπης στη νέα κανονικότητα

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΒΕΛΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ν.Δ

Η "ηθική" και η "δικαιοσύνη" αποτελούσαν τα βασικά διακυβεύματα της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, σήμερα οι Έλληνες αισθάνονται πλέον ότι η χώρα πρέπει να μπει στην περίοδο της νέας κανονικότητας. Στη νέα αυτή περίοδο το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη.

Η "Νέα Κανονικότητα" έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την κατάσταση πριν από την κρίση. Βασικό στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι Έλληνες φαίνονται πια να αποδέχονται την άποψη ότι η αναταραχή είναι η νέα πραγματικότητα.

Τα θυμωμένα ένστικτα, η ντροπή και η αγανάκτηση για την κρίση έχουν αρχίσει να υποχωρούν μπροστά στην προσδοκία για επιστροφή σε συνθήκες που εμπνέουν και συνηγορούν ότι η χώρα έχει απομακρυνθεί σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό, από τη "διακεκαυμένη ζώνη" του παρελθόντος. Προς την κατεύθυνση αυτή, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η προσπάθεια για σταθερότητα και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την κοινωνική ειρήνη. Η τάση που αποτυπώνεται ως κυρίαρχο κοινωνικό αίσθημα είναι ότι σήμερα η χώρα διέρχεται μια περίοδο εξέλιξης προς κάτι "νέο" και πιο "σταθερό". Ο Έλληνας πολίτης δείχνει να αποζητά ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα: οικονομική, εργασιακή, κοινωνική, εθνική. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν και να κινητοποιήσουν την Προσδοκία Εξόδου από την κρίση;

Η διατήρηση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο διακύβευμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επανεκκίνηση της πορείας σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άρση των capital controls.Η εμπέδωση των όποιων θετικών στοιχείων προέκυψαν από την εφαρμογή των Μνημονίων. Η προοδευτική τάση σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.

Παράλληλα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές, που θα εξαιρούν συγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες κρατών-μελών που βρίσκονται σε ύφεση, από τους υπολογισμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους και παράλληλα ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Προστασίας Επενδύσεων για την προσωρινή χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων. Ένα ευρωπαϊκό σύστημα που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των ανέργων σε χώρες με πολύ υψηλή ανεργία, με πολιτικές απασχόλησης, αντασφάλισης ανεργίας και ειδικά επιδόματα. Κρατικά ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Μια Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού για τα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα, καθώς η ΚΑΠ ανασχεδιάζεται, η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει νέα σχήματα ενίσχυσης συγκεκριμένων ομάδων (νέων αγροτών, μικρών παραγωγών, περιοχών με φυσικούς περιορισμούς) καθώς και τη στήριξη της "γεωργίας ακριβείας" που μπορεί να αυξήσει δραματικά την προβληματική γεωργική παραγωγικότητα της χώρας. Επίσης πρέπει να διεκδικήσει την επιτάχυνση της ενεργειακής ένωσης. Η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων της χώρας μας με την υπόλοιπη Ε.Ε. (με την Ιταλία και τη Βουλγαρία) θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία.

Με την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών στον ευρωπαϊκό διάλογο, θα επηρεάσουμε προς την κατεύθυνση των συμφερόντων της χώρας μας, λύσεις που ταυτίζονται με την επιστροφή στη νέα κανονικότητα και δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο επαναπατρισμού του ανθρώπινου δυναμικού που κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει μεταναστεύσει.  

 

 

Διαβάστε επίσης