Θρίλερ με τους αγνοούμενους στην Εύβοια – ΕΜΑΚ και δύτες στην επιχείρηση εντοπισμού - ΒΙΝΤΕΟ

ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ «ΖΟΡΜΠΑ»

Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ αλλά και 3 δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια.

Την ίδια στιγμή η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίζεται για 2 ώρες περίπου παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα υπήρξε μια ύφεση που δεν κράτησε παραπάνω από 1 ώρα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς την Βόρεια Εύβοια ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα καλύπτουν μέχρι αυτή την ώρα με ισχυρή βροχόπτωση όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για αύριο Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους.

Με την ίδια ένταση πέφτει η βροχή και στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας αλλά ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συγκεντρώθηκαν εκεί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ύφεση των καιρικών συνθηκών για να αντλήσουν νερά από διάφορα επικίνδυνα σημεία και από σπίτια και καταστήματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι κλήσεις στην Πυροσβεστική έχουν ξεπεράσει τις 80 για αντλήσεις υδάτων.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις όμως έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του νόμου της Φθιώτιδας με συνέπεια δεκάδες στρέμματα ακόμη και στο κέντρο του νομού να φουσκώνουν συνεχώς και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ακόμα και στην περιοχή της Λαμίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο «αν οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από όλο το νομό είναι ότι τα ρέματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι και ελέγχουν την κατάσταση για να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν».

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Βοιωτίας οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χείμαρρους να φουσκώνουν ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Το χρονικό της καταστροφής

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Λοκρών στη Φθιώτιδα και Λίμνης Μαντουδίου στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ από το Μαντούδι όπου μετέβη, «για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση. Οι ζημιές τόσο στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου όσο και στο Δήμο Λοκρών είναι μεγάλες. Πήραμε απόφαση να κηρύξουν αυτούς τους δύο δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Όλη τη νύχτα στις κρίσιμες αυτές περιοχές δώσαμε μια μεγάλη μάχη και συνεχίζουμε να παλεύουμε με νερά και λάσπες» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Εξάλλου έγινε γνωστό ότι νωρίς το πρωί είχε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος και ζήτησε να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την Πυροσβεστική επιβεβαιώνεται πως υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι στην περιοχή του Μαντουδίου και ανάμεσα τους και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

«Ολόκληρη η περιοχή της Αταλάντης έχει δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα. Έχουν φουσκώσει όλα τα ρέματα και έχουν παρασύρει ότι ήταν μπροστά τους. Από χθες το βράδυ προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες» υπογραμμίζει ο δήμαρχος των Λοκρών Νίκος Λιόλιος που περιγράφει ως ιδιαίτερα εφιαλτικές τις εικόνες στην περιοχή του Θεολόγου. «Έχουν πλημμυρίσει καταστήματα, έχουν πλημμυρίσει σπίτια έχουν χαθεί περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις το νερό έφτασε και τα 4 μέτρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιόλιος ωστόσο όμως υπογραμμίζει με έμφαση πως «Είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε αγνοούμενους ή ανθρώπινα θύματα. Αν δεν είχαμε κόψει έγκαιρα τη συγκοινωνία από τη Μαλεσίνα προς το Θεολόγο θα θρηνούσαμε θύματα σήμερα και θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος.

Στο Μαντούδι, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνει ο χείμαρρος και μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφταναν στις αρχές μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις. Ωστόσο, γύρω στις 6 τα ξημερώματα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα ένας αλλοδαπός ο οποίος μάλιστα όπως σημείωσε «πρόλαβε να περάσει με το αυτοκίνητό του το συγκεκριμένο χείμαρρο χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

Χθες ο κυκλώνας Ζορμπάς σάρωσε την Πελοπόννησο, σήμερα είναι η σειρά της Εύβοιας. Η καταστροφή στην Εύβοια είναι μεγάλη από το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά». Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Μαντούδι, Προκόπι, αλλά και Χαλκίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar, αυτή την ώρα υπάρχει μία εγκλωβισμένη μητέρα με δύο παιδιά στην Παραλία Βλαχιάς. Κλιμάκιο Πυροσβεστών από τα Ψαχνά σπεύδει στο σημείο. Ωστόσο η Πυροσβεστική δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής αυτή την πληροφορία.

Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμά του. Νωρίτερα, κοντά στο Μαντούδι είχαν εγκλωβιστεί οδηγοί, ενώ πλημμύρισαν σπίτια και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να σωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινητοποιήθηκαν άμεσα τόσο η Πυροσβεστική, αλλά και η δημοτική αρχή και γρήγορα περίπου 50 άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενώνα. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ έχει πλημμυρίσει ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Και στην Χαλκίδα είναι πολλά τα προβλήματα, αφού στην πόλη έβρεχε καταρρακτωδώς από τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου. Επί ποδός βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου η Πυροσβεστική που έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια.

«Πνίγηκε» και ο Θεολόγος – Σοβαρά προβλήματα από τον Ζορμπά

Θύμα του Ζορμπά σήμερα είναι και ο Θεολόγος του δήμου Λοκρών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής. Περιουσίες πλημμύρισαν, σπίτια και καταστήματα γέμισαν νερό και οι πυροσβέστες δεν προλάβαιναν να κάνουν αντλήσεις. Σε απόγνωση οι κάτοικοι, ζητούσαν βοήθεια: «Τέτοια κατάσταση δεν έχουμε ζήσει ξανά» έλεγαν βλέποντας και τα αυτοκίνητά τους σκεπασμένα από νερό. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφέρουν μία γυναίκα με το παιδί της, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έσβησε μέσα στο νερό. Ευτυχώς οι πυροσβέστες επενέβησαν άμεσα.

Η Αργολίδα, η Κορινθία, η Μεσσηνία και η Λακωνία είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο το Σάββατο από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος πλήττει αυτή την ώρα την ανατολική Στερεά και Εύβοια και θα συνεχίσει την καταστροφική του πορεία προς τη Θεσσαλία, τα νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου και αργά το βράδυ τη Θράκη και τη Μακεδονία.

H Πυροσβεστική στην Πελοπόννησο έλαβε χθες 543 κλήσεις για πλημμύρες και επεμβάσεις για απεγκλωβισμούς στην Κορινθία, 111 στην Αργολίδα, 102 στην Μεσσηνία και 60 στην Λακωνία.

Στην Κορινθία, δρόμοι πλημμύρισαν στο Κιάτο, το Ζευγολατιό και το Ξυλόκαστρο ενώ για την απομάκρυνση των υδάτων επιστρατεύτηκαν οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης