Δείτε την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα - Θα ξεκινήσει από το Ιόνιο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

αναλυτικά

ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ Η ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Όπως μας ενημερώνει ο Γιάννης Καλλιάνος: "Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα θα είναι περίπου αυτή που σας δίνω στο παρακάτω διάγραμμα (εικόνα 1).

Το Σάββατο το πρωί θα βρεθεί περίπου στα ανοιχτά του Ιονίου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει φτάσει στις περιοχές των Δωδεκανήσων. Κρατάω μια μικρή ακόμη επιφύλαξη για την πορεία του γιατί τέτοια συστήματα πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν ακόμη και 1 ημέρα πριν.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί κυρίως στη νότια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του περάσματος του Μεσογειακού κυκλώνα. Οι περιοχές που φαίνεται ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με ισχυρές ριπές ανέμων μέσα στο ΣΚ (εντάσεις 10-11 μποφόρ) είναι τμήματα του νοτίου Ιονίου, της νότιας ενδεχομένως παράκτιας Πελοποννήσου, τοπικά της Κρήτης αλλά και των νότιων Δωδεκανήσων.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής φαίνεται ότι ο Μεσογειακός κυκλώνας θα παραμείνει ακίνητος στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου, ενώ θα "αποφασίσει" να κινηθεί ανατολικότερα προς την υπόλοιπη νότια Ελλάδα από το Σάββατο το πρωί (εικόνα 1). Σε τοπικό επίπεδο, οι ριπές του ανέμου θα αγγίζουν τα 10-11 μποφόρ, δεν θα είναι όμως μεγάλη η θαλάσσια ή η χερσαία έκταση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους ανέμους, αυτό θα πρέπει να τονιστεί διότι θα επηρεαστούν μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές που σας προανέφερα (και πάλι σε τοπικό επίπεδο)

ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΟ Π-Σ-Κ

Στους χάρτες 2,3 και 4, βλέπετε τις περιοχές που θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις 24ώρου κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής αντίστοιχα. Με τα πιο έντονα σκούρα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με τις περισσότερες και πιο ισχυρές βροχές και με τα πιο ανοιχτά οι περιοχές που θα είναι πιο εξασθενημένα και τοπικού χαρακτήρα οι βροχοπτώσεις. Εξάλλου, η κλίμακα στο κάτω μέρος των χαρτών σας δείχνει ακριβώς αυτό που σας αναφέρω παραπάνω.

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ

Μπορεί οι άνεμοι μέσα στο ΣΚ να εξασθενήσουν για τις περισσότερες περιοχές, όμως οι βροχοπτώσεις θα επιμείνουν και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και της Τρίτης σε αρκετές περιοχές της χώρας. Όμως, επειδή δεν θα μας απασχολεί τότε ούτε ο «Ξενοφώντας» αλλά ούτε και κάποιος Μεσογειακός κυκλώνας, οι βροχοπτώσεις θα είναι πιο εξασθενημένες για τις περισσότερες περιοχές.

ΥΓ : Εικόνες από το ECMWF της σελίδας www.weather.us

Διαβάστε επίσης