Μία ακόμη ιστορική εταιρία βρίσκεται μπροστά σε αρκετές δυσκολίες πρόκειται για την εταιρία Βαράγκης η οποία πλέον βρίσκεται στην «αγκαλιά» του άρθρου 106 (προπτωχευτική διαδικασία), με στόχο να υλοποιήσει την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωσή της και να αποφύγει το μοιραίο.
Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα η ιστορική εταιρεία Βαράγκης. Χθες η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία έκανε γνωστό ότι κατέθεσε αίτηση για την λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει την κεφαλαιοποίηση τραπεζικού δανεισμού και την είσοδο επενδυτή.
Αναφορικά με τα δάνεια, η διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Οκτώβριο ήρθε σε συμφωνία με τους ομολογιούχους του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου (Alpha και Eurobank) αναφορικά με την αναδιάρθρωση του δανείου ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ποσό περίπου 7,8 εκατ. ευρώ να ταξινομηθεί ως μακροπρόθεσμο. Επίσης, στα Ίδια Κεφάλαια έχει ταξινομηθεί μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ποσού περίπου 7,4 εκατ. ευρώ, διότι η εταιρεία έχει λάβει έγγραφη διαβεβαίωση από τους Ομολογιούχους ότι θα μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε μετοχές κατά τη λήξη του.
Σε εταιρικό επίπεδο στα Ίδια Κεφάλαια και Υποχρεώσεις, οι προμηθευτές καθώς και όλες οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (πλην δανειακών) παρουσιάζουν αύξηση κατά 24% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε 4,390 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ισολογισμός στις 31 Δεκεμβρίου 2017 εμφάνιζε αρνητικό σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων, το οποίο είναι κατώτερο από το 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου της.
Πέρυσι οι ενοποιημένες πωλήσεις της ανήλθαν σε 4,116 εκατ. ευρώ από 3,565 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016, τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις σε εταιρική βάση σε 4,116 εκατ. ευρώ έναντι 2,499 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ οι ζημιές μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,445 εκατ. ευρώ από 1,138 εκατ. ευρώ το 2016.
Η ιστορία της
Η ιστορία της Βαράγκης ξεκινάει κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1894, όταν ο Θεμιστοκλής Βαράγκης, Ανδριώτης στην καταγωγή, παιδί οκταμελούς οικογενείας, έρχεται στην Αθήνα για να βρει την τύχη του. Αποφασίζει να γίνει μαραγκός και παρακολουθεί μαθήματα στη Διπλάρειο Σχολή Επιπλοποιών. Την περίοδο εκείνη, η Αθήνα υποδέχεται τις νέες αισθητικές τάσεις, τα νέα ρεύματα, τις νέες απόψεις «περί τρόπου ζωής» που υπαγορεύει η γηραιά Ευρώπη. Και ο Θεμιστοκλής Βαράγκης μαζί με τον Δημ. Αθηναίο οργανώνουν στη γωνία Πινακωτών και Σόλωνος ένα πρότυπο εργαστήρι κατασκευής επίπλων, που επρόκειτο λίγο αργότερα να αποτελέσει «κοινωνικό status» της εποχής.
Η αναγνώριση έρχεται γρήγορα. Μόλις επτά χρόνια μετά τη δημιουργία του εργαστηρίου, το 1907, οι δύο συνεταίροι περνούν τις πύλες των βασιλικών ανακτόρων του Τατοΐου, επί βασιλείας Γεωργίου Α’, και αναλαμβάνουν την επίπλωσή τους. Και πολύ σύντομα τα έπιπλά τους αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα καλύτερα σαλόνια της αθηναϊκής κοινωνίας. [Βαράγκης]
Η μία δουλειά διαδέχεται την άλλη και το μικρό εργαστήριο των 60 τ.μ. δεν είναι πλέον αρκετό. Έτσι, το 1917 το εργαστήριο μεταφέρεται στην οδό Λεωνίδου 17, στην περιοχή του Βοτανικού, μόνο που τώρα πρόκειται για ένα μικρό εργοστάσιο, το πρώτο στην ιστορική εξέλιξη της επιχείρησης.
Το 1922, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την επιχείρηση των δύο επιπλοποιών. Το εργοστάσιο μεταφέρεται στην Ιερά Οδό, στον αριθμό 41, και η επιχείρηση περνάει στα χέρια της δεύτερης γενιάς, του Νικ. Αθηναίου και Δημήτρη Βαράγκη. Οι διάδοχοι έχουν σπουδάσει στο Παρίσι την επιπλοποιία, στην πολιτιστική μήτρα της Ευρώπης. Στις δύο εκθέσεις της Θεσσαλονίκης, το 1928 και το 1931, η επιχείρηση κερδίζει το χρυσό βραβείο.
Βαράγκης: Μια ακόμη ιστορική εταιρεία που ζητά προστασία από τους πιστωτές
Ως τότε τα έπιπλα των Βαράγκη και Αθηναίου έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα μεγάλα σαλόνια της Αθήνας, στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία», «Κινγκ Τζωρτζ», «Ακροπόλ», στον Ορφέα, στου Ζόναρς, στο Μέγαρο Σταθάτου, στην Παλιά Βουλή και στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως διηγείται ο κ. Θ. Βαράγκης «όλες οι μεγάλες οικογένειες των Αθηνών ήταν πελάτες μας. Ήταν στοιχείο κοινωνικής προβολής να πάρεις έπιπλα από του Βαράγκη και να τα πάρεις όλα τα κομμάτια». Και το 1937 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην πλατεία Συντάγματος, Όθωνος 6.
Η σύγχρονη ιστορία
Η σύγχρονη ιστορία της ξεκινά το 1964 όταν ο Θεμιστοκλής Βαράγκης (1932-2002) και η Ελένη Βαράγκη ανέλαβαν τα ηνία της τότε οικογενειακής επιπλοποιίας και τη μεταμόρφωσαν από μια παραδοσιακή επιχείρηση χειροποίητων δημιουργιών σε μια σύγχρονη βιομηχανία επίπλων. Αποφασισμένοι να εξοικειώσουν το ελληνικό κοινό με τις αρχές του υψηλού σχεδιασμού, ανέβασαν τον πήχη για την ελληνική βιομηχανία επίπλου και καθιέρωσαν το όνομα Βαράγκης στην ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά.
Πιστή στο όραμα τους, η Βαράγκης ΑΒΕΠΕ, βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στην πρώτη γραμμή μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς, έχοντας εξελιχθεί σε πρωτοπόρο οίκο σχεδιασμού και κατασκευής χώρων γραφείου και κατοικίας με διαχρονική αισθητική και ποιότητα.
Στην κορυφή της εταιρίας είναι εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, Δημήτρης Βαράγκης από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, με στόχο όπως ο ίδιος έχει τονίσει στο παρελθόν να «τιθασεύσω το χείμαρρο ιδεών και σχεδίων και να τον μετατρέψω σε όμορφα και χρήσιμα αντικείμενα και εμπνευσμένους χώρους». [Βαράγκης]
Η δραστηριότητα της εταιρείας ξεκινά το 1900 με το πρότυπο εργαστήριο κατασκευής επίπλων στο κέντρο της Αθήνας από τον Δημήτριο Αθηναίο και τον Θεμιστοκλή Βαράγκη. Η ανάπτυξη συνεχίζεται από τη δεύτερη γενιά (Νικόλαο Αθηναίο και Δημήτριο Βαράγκη), που ανέλαβε την επιχείρηση το 1917. Το 1964 η εταιρεία περνά στην τρίτη γενιά Βαράγκη και συγκροτείται σε ομόρρυθμη εταιρεία. Οι εγκαταστάσεις της μεταφέρονται στην Πεύκη Aττικής. Το 1969 ιδρύεται η Βαράγκης ΑΒΕΠΕ και το 1977 πραγματοποιεί την πρώτη της εξαγορά, αποκτώντας την εταιρεία ΜΕΤΑL PLASTIC Βιομηχανία Υλικών Δομήσεως Δημοσθένης Κάκκαβας.
Ο χώρος ανάπτυξής της διπλασιάζεται. Το 1979 οι δύο εταιρείες συγχωνεύονται. Πριν από περίπου 10 χρόνια, το 1998, η εταιρεία περνά στην τέταρτη γενιά Βαράγκη. Πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με Δημόσια Εγγραφή και εισάγεται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε νέους σύγχρονους ιδιόκτητους χώρους στο Δήμο Σχηματαρίου Βοιωτίας και η έδρα της εταιρείας στο Μαρούσι Αττικής.
Η εξέλιξή της μετά την άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ είναι ραγδαία. Το 2000 συνάπτει εμπορική συμφωνία συνεργασίας με την πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και διανομής επαγγελματικού επίπλου STEELCASE για την αποκλειστική αντιπροσώπευση στην Ελλάδα και την Κύπρο. Δημιουργείται ένα νέο, ανεξάρτητο τμήμα δραστηριοποίησης. Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται στην Κύπρο θυγατρική. Το 2002 η εταιρεία συμβάλλεται αποκλειστικά με τον ιταλικό οίκο σύγχρονου επίπλου σπιτιού ZΑΝΟΤΤΑ και ξεκινά την ανάπτυξη νέου ανεξάρτητου δικτύου πωλήσεων. Εντωμεταξύ, η θυγατρική στην Κύπρο ιδρύει από κοινού με την κυπριακή εταιρεία TROKKOUDES EUROMARKETS, την TROKKOUDES and AVEPE για την περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων της STEELCASE στην κυπριακή αγορά.
newsit