Πάτρα: Σήμερα «Οι Ανθρώπινες Φωνές» με Ρεπαπή - Παναγιωτίδη

στην αχαια κλαους

Η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής σε συνεργασία με την Achaia Clauss διοργανώνουν την συναυλία «Οι Ανθρώπινες Φωνές» με τον Αγγελο Ρεπαπή, βιόλα ντα γκάμπα και τον Νίκο Παναγιωτίδη, θεόρβη και κιθάρα μπαρόκ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:30 στο Κελάρι “Bella Vista” της Achaia Clauss.

 

To Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των D. Ortiz, S. de Murcia, V. Bonizzi, T. Hume, G. Kapsberger, K. F. Abel, M. Marais, R. de Visee

Στις 19:00 θα υπάρξει ξενάγηση στους χώρους της Achaia Clauss.

"Les Voix Humaines" - "Ανθρώπινες Φωνές", για βιόλα ντα γκάμπα και μπάσσο κοντίνουο.
 

Αυτός είναι ο τίτλος που είχε δώσει ο Γάλλος συνθέτης και βιρτουόζος εκτελεστής της βιόλα ντα γκάμπα Μαρέν Μαραί (Marin Marais, 1656-1728) σε μία σύντομη σύνθεσή του για το αγαπημένο του έγχορδο. Μ' αυτό τον τρόπο ίσως και να 'θελε να δηλώσει πως η βιόλα ντα γκάμπα, με τις ψηλές τραγουδιστές της νότες και τα βαθιά της μπάσα, είναι το πλησιέστερο όργανο στην ανθρώπινη φωνή.

 

Αυτή την ιδέα φιλοδοξεί να εμβάλει στο κοινό η συναυλία του Άγγελου Ρεπαπή (βιόλα ντα γκάμπα) και του Νίκου Παναγιωτίδη (μπαρόκ κιθάρα, θεόρβη). Το ενδιαφέρον της συνίσταται καταρχάς στον ίδιο τον συνδυασμό των μουσικών οργάνων: Η βιόλα ντα γκάμπα θεωρείται πρόδρομος του βιολοντσέλλου, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα λαούτο με δοξάρι, με περισσότερες (6-7) χορδές και ροπή στις γεμάτες συγχορδίες, ένα μουσικό όργανο ιδανικό τόσο για μελωδικό, όσο και για συνοδευτικό ρόλο. Η 5χορδη κιθάρα του 17ου αιώνα θεωρείται επίσης πρόδρομος της σημερινής, αλλά με τις διπλές χορδές της και το ιδιότυπο παίξιμό της είναι μάλλον υβρίδιο μεταξύ κιθάρας και λαούτου, με ήχο που ακροβατεί ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο ηχόχρωμα. Η θεόρβη ή κιταρρόνε είναι ένα μπάσο λαούτο 14 χορδών, εντυπωσιακά μεγάλου μεγέθους αλλά και αναπάντεχα ευέλικτο.

Με την πρόθεση να αναδειχτούν οι ιδιαιτερότητες και το ταίριασμα αυτών των μουσικών οργάνων, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα αυτής της συναυλίας που εκτός από έργα του Μαραί, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικότατες συνθέσεις από την Ισπανία της όψιμης Αναγέννησης μέχρι το ώριμο Γαλλικό μπαρόκ.

Kελάρι Bella Vista

Πετρόχτιστο υπόγειο κελάρι του κτιρίου της Κάβας Δανιηλίδος, ενός από τα παλαιότερα κτίσματα της Gutland.

Από το μπαλκόνι αυτού του κτιρίου η απρόσκοπτη θέα προς τον Πατραικό, το Ιόνιο και την Αιτωλοακαρνανία είναι μαγευτική - Bella Vista.

Το συγκεκριμένο κελάρι είναι χώρος δίκλιτος, σκοτεινός, με χαμηλές θερμοκρασίες, μυστηριώδης και υποβλητικός. Χρησιμοποιήθηκε εξ αρχής για την παλαίωση σε βαρέλια δρύινα του κονιάκ και των αποσταγμάτων.

Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε και σαν καταφύγιο, τόσο από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Οινοποιίας, όσο και από  περίοικους.

Η ακουστική του Κελαριού Bella Vista είναι άκρως εντυπωσιακή. Αυτό ακριβώς το στοιχείο θα απολαύσουμε απόψε, στην παρθενική παρουσίαση του Κελαριού Βella Vista στο φιλόμουσο, φιλίστορ και οινόφιλο κοινό της Πάτρας.

 

 

Διαβάστε επίσης